Вандализам у Палама- малољетничка делинквенција и “чуђење” јавности на друштвеним мрежама

Случај уличног вандализма који се прије пар дана десио у Палама, када су непознате особа чупале саднице, ломиле клупе и бацали их у фонтану у Олимпијском парку,скренуо је пажњу јавности Источног Сарајева која је махом осудила овај чин уништавања јавне, заједничке имовине.

За похвалу је да је полиција одмах нашла једног од починилаца (значи све је могуће кад полиција жели да расвијетли неко кривично дјело), а оно што посебно забрињава јесте чињеница да је починилац овог кривичног дјела малољетно лице.

Личност малољетног преступника, за разлику од личности класичних адолесцената, умногоме се разликује.  Та разлика се највише манифестује у реакцији на опасност, која се код деструктиваца огледа у „игрању на прву лопту“ тј. инстиктивном дјеловању претежно праћеном бијесом и агресијом, не сагледавајући посљедице које се могу изазвати тим чином. Такође, неке од карактеристика личности малољетних преступника  су: асоцијалност, непоштивање ауторитета, непослушност, инат, садизам, непријатељски однос ка другим људима, емоционална и социјална незрелост, импулсивност, апатија, наводи социолог Владимир Васић из Источног Сарајева и додаје:

“Треба истаћи чињеницу да ове особине код малољетника нису урођене већ стечене и производ су конкретних васпитних процеса, те се оправдано може поставити питање о улози и степену одговорности родитеља за деструктивно понашање дјеце. Примјера ради, пркосан тип адлесцента продукт је крајње либералног концепта  породичног васпитања док је са друге стране субмисиван тип производ строге породичне дисциплине са јасно одређеним правилима и карактеристикама понашања. “

Владимир Васић

Васић додаје и да је необично важно да родитељи или одговорни појединци (наставници, сарадници) на вријеме препознају деструктивно понашање малољетника.

“С обзиром на степен агресивности који испољавају током извршења недозвољених дјела и радњи, оправдано се поставља питање да ли су лица током извршења дјела под дејством психоактивних средстава или алкохола што у многоме усложњава читав проблем”, наглашава Васић, додајући да је важно сагледати све ове околности које могу бити значајне у рјешавању проблематике малољетничке делинквенције, али и начину дјеловања, не само на микро већ и на макро плану, будући да малољетничка делинквенција биљежи константан раст удјела у општем криминалу што је забрињавајуће за читаво друштво.

Сигурно је да све већем степену вандализма доприноси и тренутна социо-економска ситуација и систем уређења друштва који доприноси да све већи број младих људи у недостатку квалитетног попуњавања слободног времена, финансијских проблема или недостатка времена њихових родитеља да се позабаве њима због обезбјеђивања голе егзистенице, потребу за самопризнањем тражи на овај начин.

На проблем вандализма у Палама “чуђење”јавности на друштвеним мрежама, осврнули су се објавом на порталу “Реците слободно- Нисте сами” гдје су упозорили да је осим штете начињене парку у овој причи још опасније што нико не размишља о суштинским проблемима са којим се омладина суочава. 

“Сви се баве само посљедицама. Нема запослења, могућности за стицање радног искуства, социјалну и здравствену заштиту, могућности за нормалан и пристојан живот, деценијама траје борба само за пуко преживљавање и голи опстанак. Чудно је да овога није све више јер се ствари од рата суштински не мијењају. Како остаје непримјећено да је стотине радника остало без посла и било каквих примања којима би издржавали породице, како то да раднике тјерају у присилну пензију, а да су притом исти подстанари, а од чега да живе и школују дјецу”, истакнуто је на овом порталу гдје се аутор запитао какве су могућности за бављење спортом у Палама, колико то кошта и колико је подржано, какви су културни садржаји, шта је са индустријом, привредом, фабрикама и остало, те какви су резултати рада институција.

извор: wallup.net

Сигурно је да је малољетничка делинквенција комплексан проблем којим треба да се позабаве све карике друштва.

Аутор: Сања Васковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *