Aplikacije ima, autobusa nema

Dok kao mali broj sugrađana koji još uvijek koriste usluge gradskog prevoza u Istočnom Sarajevu čekam  autobus na improvizovanoj autobuskoj stanici i pitam se zašto kasni, sjetila sam se da naše gradske vlasti ovu značajnu oblast za funkcionisanje kakve takve novonastale gradske cjeline,  nisu prepustile slučaju.

Naprotiv, već oko tri zadnje godine rade na projektu “pametnog prevoza” koji podrazumijeva instalisanje sistema kojim će usluga javnog gradskog prevoza biti znatno unaprijeđena, odnosno uspostavljanje softverskog sistema, kojim bi se omogućilo stalno praćenje situacije na terenu, trenutne lokacije autobusa, eventualna kašnjenja, saobraćajne gužve, broj putnika u autobusima, vrijeme dolaska autobusa na stajalištai slično”.


Ma šta to podrazumijevalo, sa realizacijom projekta ”pametnog prevoza” krenulo se na proljeće 2017. godine. Istražili smo šta je u međuvremenu urađeno po pitanju unapređenja gradskog prevoza, odnosno uspostavljanja sistema tzv. “pametnog prevoza”?

U međuvremenu je kreirana android aplikacija “SatBUS Istočno Sarajevo“, koju građani mogu besplatno preuzeti putem interneta, i imati uvid u sve autobuske linije koje funkcionišu na području grada, precizno locirana autobuska stajališta, vrijeme dolaska i polaska autobusa, cijene karata u gradskom prevozu na određenim linijama i dodatna obavještenja. Sjajno, ako kasni autobus, i moram čekati sljedeći za jedno sat vremena, bar mogu da instaliram aplikaciju i vidim kada je trebao stići.

Tokom predstavljanja aplikacije u aprilu ove godine, koja je zajednički projekat  Gradske uprave Grada Istočno Sarajevo, Gradske razvojne agencije i preduzeća Satwork d.o.o. Banjaluka, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da je, pomoću GPS uređaja, pod kontrolu stavljen kompletan gradski prevoz, te da se iz prostorija Gradske uprave može pratiti da li javni prevoz funkcioniše po redu vožnje i ranije utvrđenim programima rada. Hm, ono što imamo priliku sada koristiti jeste jednostavna aplikacija koja pruža samo osnovne informacije o stajalištima i cijeni karte, pa valjda će za jedno tri godine ova aplikacija  ostvariti svoju potpunu namjenu. 

Prva faza prve faze je realizovana. A to je nas,  građane Istočnog Sarajeva, koštalo 30.000 KM. Dakle, citiramo: “Za nabavku opreme, instalaciju i prenos podataka utrošeno oko 30.000 KM”.

Pri tom, za izradu aplikacije angažovana je firma iz Banjaluke, jer vjerovatno u našem gradu nema kompetentnog preduzeća. Ipak, angažovali smo programere iz Istočnog Sarajeva da testiraju ovu aplikaciju i sve njene performanse. 

Aplikacija prilikom instaliranja ne traži dozvolu da se poveže sa GPS, što znači da GPS ne funkcioniše, odnosno ne može se pratiti stanje na terenu ,ne prikuplja podatke, nije povezana sa serverima, i ne može se ažurirati u realnom vremenu. Ovakva vrsta aplikacije mogla bi se kreirati za 300 do 800 evra, takav kompletan projekat vrijednosti 30 000 KM koji je bio u planu a koji prema procjenama nije realizovan mogao bi se napravii za 10 000 KM plus 500 KM za održavanje“, kaže Zoran iz Istočnog Sarajeva.


Najavljena je nadogradnja aplikacije, međutim zadnjih pola godine nije ažurirana. A aplikaciju je preuzelo nešto više od 500 ljudi pa se postavlja pitanje o njenoj opravdanosti.

Ono što je zapravo ključno pitanje u čitavoj ovoj priči jeste o kakvom gradskom prevozu mi govorimo? Onaj neuređeni koji često ne dolazi na vrijeme i čiji raspored vožnje ne zadovoljava potrebe stanovništva u rasparčanom gradu.( S tim da zadnji autobusi za sve dijelove grada saobraćaju najkasnije oko 20 časova.) Posebna priča jeste tehnička opremljenost autobusa, starost i funkcionalnost vozila, pogotovo za vrijeme zimskih mjeseci i otežanih uslova vožnje po prilično neočišćenim saobraćajnicama, gdje sposobnosti vozača moraju biti na vrhunskom nivou, a odgovornost velika, jer su putnici većinom  đaci i studenti.

Zašto se ne bavimo svakodnevnim problemima građana i “spustimo” na nivo njihovih problema. Neracionalna politika u trošenju državnog novca, ogroman je teret građanima. Kako da razgovaramo o “pametnom prevozu”, odugovlačimo realizaciju projekta koji i kada bude u funkciji tako lijepo zamišljen, neće imati smisla u uslovima kada nemamo valjanog autobusa!

Piše: Sanja Vasković

2 thoughts on “Aplikacije ima, autobusa nema

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *