Сре. дец 6th, 2023

Federacija BiH planira potpunu zabranu plastičnih kesa, u RS nema sličnih inicijativa

Prema odluci Evropske komisije od 2021. biće zabranjena proizvodnja i upotreba sve jednokratne plastike.  

Federacija BiH planira uvesti potpunu zabranu upotrebe plastičnih kesa. S druge strane, neće uvoditi povratničke naknade za plastične boce kao što je to slučaj u većini evropskih zemalja, prenosi Fena.

Uprkos svim provedenim mjerama, zakonskim odredbama i upozorenjima o štetnom uticaju plastike na okolinu i zdravlje ljudi, iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma napominju kako je u FBiH i dalje raširena upotreba plastičnih kesa. Osim toga, što se tiče razvrstavanja otpada i njegovog odlaganja u posebne kontejnere svijest ljudi, u BiH po ovom pitanju je veoma niska.

Ovo ministarstvo će nastaviti raditi na projektima podizanja javne svijesti o značaju zaštite životne sredine od nepravilnog odlaganja otpada. Lokalne vlasti zajedno s komunalnim preduzećima, trebaju se aktivnije uključivati u rješavanju ovih problema i direktno raditi s građanima na važnosti pravilnog zbrinjavanja otpada i njegovog selektivnog razdvajanja, kazali su iz ministarstva okoliša.

U tom smislu, dodaju, potrebno je tražiti brza i efikasna rješenja, a uticaj  na svijest građana i ekološki odgovorno ponašanje je kontinuiran proces koji može uroditi plodom tek za par decenija. To je dugotrajan i mukotrpan proces. Osim toga, potrebno je kroz određene zakonske regulative sankcionirati neodgovorno ponašanje pojedinaca.

Da li je slična inicijativa moguća i u Republici Srpskoj, i da li ćemo ispoštovati evropske standarde kada je riječ o ovoj oblasti?

U Srpskoj trenutno ne postoji poseban propis o plastičnim kesama kojim se definiše upotreba plastičnih kesa, ali, kako ističu, s obzirom na to da plastična kesa nakon upotrebe postaje otpad, iz Zakona o zaštiti životne sredine i Zakona o upravljanju otpadom treba izdvojiti tri osnovna načela – prevencija, odgovornost proizvođača i princip “zagađivač plaća”.

Prevencijom se ukazuje na izbjegavanje nastajanja otpada ili smanjenje njegove količine. Odgovornost proizvođača otpada ukazuje na to da je priozvođač odgovoran za odabir najprihvatljivijeg rješenja i tehnologije proizvodnje, a princip “zagađivač plaća” ukazuje na to ko snosi troškove prevencije i odlaganja otpada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *