Hoće li Dodikovi zakoni, ukoliko prođu, udariti na medije bliske vlasti?

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, uputio je Vladi Republike Srpske odnosno Ministarstvu pravde inicijativu za izmjenom postojećih i usvajanjem novih zakona koji tretiraju rad medija u Republici Srpskoj. Dodik traži kriminalizaciju klevete ali i usvajanje zakona o spriječavanju širenja lažnih vijesti i govora mržnje. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da upravo mediji bliski vladajućem režimu u Republici Srpskoj najviše zloupotrebljavaju javnu riječ, šire mržnju i lažne vijesti. Nerijetko to čini upravo i Milorad Dodik.

 

Dodik usvajanje novih i izmjene postojećih zakona pravda evropskim praksama. Njegovi poslanici uvjeravaju kako će to biti samo sređivanje medijske scene a ne obračun sa preostalim novinarima i medijima koji se usuđuju da kritikuju aktuelnu vlast i da ukazuju na kriminal i korupciju u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

 

Može li im se vjerovati u situaciji kada je nekoliko medija ostalo jedini kritičar pogrešne politike u Republici Srpskoj i kada je opozicija ponovo razbijena?

 

Drugo bitno pitanje je kako će Dodikovi zakoni, ukoliko budu usvojeni, tretirati medije koji su vrlo bliski Miloradu Dodiku i SNSD-u a koji su u proteklih nekoliko godina objavili niz neprovjerenih i lažnih vijesti i informacija. Među njima je i RTRS.

 

Jedan od medija koji prednjači u diskreditaciji političkih protivnika SNSD-a, nezavisnih medija i novinara je magazin Faktor iz Banjaluke. Portal raskrinkavanje.ba objavio je da je ovaj magazin pred izbore u BiH objavio 150 članaka u kojima se opozicija u Republici Srpskoj predstavlja negativno dok ni jedan takav članak nije objavljen o SNSD-u. Taj medij je, u promociju svog sadržaja na društvenim mrežama, od 2. septembra do 1. oktobra uložio više od 11 000 maraka, navode u raskrinkavanju. To je gotovo tri puta više od medija koji je drugi na toj listi, navode u raskinkavanju.

 

Ovaj portal navodi i da se na impresumu Faktora nalaze samo dva imena. Ime direktora Drahmi Miskina i urednika Nenada Trbića. Miskin se pojavljuje kao direktor D.O.O. A Media. Ta firma, piše raskrinkavanje, osnovana je 13.10.2020.godine a jedan od njenih osnivača je Alternativna televizija. Inače Faktor i ATV se nalaze u istoj zgradi u Banjaluci. Drahmi Miskin pominjan je i kao direktor firme CMT (Commercial media travel) koja je osnovana 2011. godine u jeku sukoba u “Mreži plus”. Na čelu ATV-a tada je bila Nataša Tešanović. CMT je tada osnovan sa ulogom od 2000 maraka da bi godinu dana nakon osnivanja imao promet od 252 000 maraka, pisao je, prije deset godina, novinar Slobodan Vasković.

 

Raskrinkavanje navodi da se google pretragom imena Nenada Trbića dolazi do podataka da je reporter tog imena zaposlen na ATV Banjaluka. Ti podaci su, međutim stari. Nenad Trbić bio je dugogodišnji novinar i urednik Alternativne televizije u vrijeme kada je ta televizija važila za jedan od objektivnijih i nezavisnijih medija u BiH. Sa pozicije urednika Trbić je prešao u kabinet Srebrenke Golić, ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske da bi se na ATV, kao glavni i odgovorni urednik informativnog programa, vratio nakon promjene vlasničke strukture na toj televiziji.

 

Iz magazina Faktor nisu odgovorili na pitanja Gerila info, upućena 11. oktobra a u vezi sa imenima i brojem zaposlenih u tom mediju, s obzirom da je javno samo ime glavnog urednika, Nenada Trbića.

 

IZVOR: Gerila.info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *