IVICA GALIĆ POD ZAŠTITOM PRAVOSUĐA: Tajkunu iz Gruda 21. januara država oprašta 2,75 miliona KM duga?

Galić je vlasnik Carinskog terminala Gorica, lociranog u neposrednoj blizini granice sa Hrvatskom. Prije dvije godine uhapšen je na granici BiH i Hrvatske kada je pokušao prokrijumčariti heroin. U ove dvije države, Galić je u posjedu više kuća, stanova, poslovnih prostora, zemljišta, te nekoliko luksuznih automobila. Uprkos mnogobrojnim dokazima, on je pod zaštitom zapadnohercegovačkog pravosuđa, ali i svih poreskih institucija koje će mu, kako trenutno stvari stoje, oprostiti oko 2,75 miliona neplaćenog poreza.

 

Piše: Istraživački tim Valtera

 

Za dvije sedmice, 21. januara, pravnom licu GA-GI d.o.o. Grude, čiji je vlasnik Ivica Galić, ranije osuđen za krijumčarenje droge, poništiće se obaveza prema 60 uposlenih radnika kojima nisu plaćeni doprinosi, ali i 2,75 miliona KM poreskog duga prema državi.

Tog datuma, obvezniku se nakon pet godina „razvlačenja“ briše dug i predmet ide u zastaru i gotovo je zastrašujuće da država neće opozvati prethodno utvrđenu nelikvidnost i u korist presuđenog krijumčara droge odreći se gotovo tri miliona KM nagomilnog duga.

SPORAN STAV TUŽILAŠTVA U ŠIROKOM

Podsjećamo, a o čemu Valter pisao prije mjesec i po, Ivica Galić je vlasnik Carinskog terminala Gorica, lociranog u neposrednoj blizini granice BiH sa Hrvatskom koji radi u punom kapacitetu. Prije dvije godine uhapšen je na granici BiH i Hrvatske kada je pokušao prokrijumčariti heroin, nakon čega je u Republici Hrvatskoj pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora.

U ove dvije države, Galić je u posjedu mnogih nekretnina: više kuća, stanova, poslovnih prostora, zemljišta, te nekoliko luksuznih automobila. Uprkos mnogobrojnim dokazima, ovaj presuđeni krijumčar droge je pod zaštitom zapadnohercegovačkog pravosuđa, ali i svih poreskih institucija koje će mu, kako trenutno stvari stoje, oprostiti oko 2,75 miliona neplaćenog poreza.

Prema navodima iz krivične prijave, njegov saučesnik u „poslovima“ je zamjenik direktora Porezne uprave Grude Slobodan Vukoja, koji je Galića informisao o sudskim blokadama i naplatama dugakoje su se pripremale, te ga savjetovao da firmu prebaci na nekog drugog, ili otvori novu. To je i učinio tako što je registrirao novu firmu AMAGAL d.o.o. Grude, čiji je fiktivni vlasnik najprije bio izvjesni Darijo Pejić. No nakon nove Vukojine dojave o istim i starim problemina, Galić je za novog vlasnika postavio svog sina.

Drugim riječima, pravno lice GA-GI d.o.o. Grude je „fiktivno likvidirano“ u isto vrijeme kada je njen vlasnik i odgovorna osoba Ivica Galić posjedovao nekretnine i vozila u višemilionskoj vrijednosti, a što je Porezna uprava FBiH, slučajno ili namjerno, propustila utvrditi.

Sve ovo je navedeno u više puta dopunjenoj krivičnoj prijavi na koju su razna tužilaštva zažmirila. Kako je istakao naš izvor, u nekoliko krivičnih prijava je navedeno da je zahvaljujući Slobodanu Vukojipredmet prebačen u Široki Brijeg, gdje su istražni organi, prema tvrdnjama nekoliko izvora, namjerno sabotirali i amaterski provjeravali navode iz prijave. Cilj je bio da provjere navoda po krivičnim prijavama ne pokažu nikakve kriminalne radnje.

Kantonalni tužitelj u Širokom Brijegu Josip Aničić, kao i prije mjesec i po, ponovio je stav našem portalu da je „predmet u fazi po pritužbi na nalog da se istraga protiv Slobodana Vukoje i Ivice Galića neće provoditi.“

Aničić je inače tužitelj koji je „provjeravao navode“ o Galićevom kriminalu i korupciji po krivičnim prijavama.

 

U opširnom odgovoru koji je Valter dobio od zamjenika glavne kantonalne tužiteljice Mladena Hrstića je navedeno da „slijedom svega navedenog odluka postupajućeg tužitelja je zakonita, a pritužba neutemeljena“.

„Rješavajući po pritužbi i dopunama pritužbe, cijenjeni su i ostali navodi koji su izneseni u istima, te sveukupnom analizom kompletnog spisa predmeta i pobijane odluke nisu nađeni nedostaci u pobijanoj tužiteljskoj odluci, niti u procesu donošenja iste, koji bi tu odluku činili nepravilnom ili nezakonitom, odnosno opravdano ukazali na potrebu za provođenjem dodatnih istražnih radnji u ovoj kaznenopravnoj stvari“, stoji u odgovoru zamjenika glavne tužiteljice, koji je zaključio da, bez obzira na predočenu dokumentaciju, „ne postoje osnove sumnje o organizirani kriminal.“

Foto: Faksimil odgovora zamjenika glavne kantonalne tužiteljice

Interesantno je da je međuvremenu Općinski sud u Širokom Brijegu formirao predmet za GA-GI D.O.O. GRUDE, oznaka spisa 64 0 Mals 068470 23 Kom, ali u vezi „neplaćanja komunalnih usluga“. Naš izvor ističe da je to učinjeno kako bi se prikrilo skoro tri miliona poreskog duga.

„Ovo je uočljivo pregledom Pravilnika o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i usporedbom sa brojem predmeta za firmu GA-GI D.O.O. GRUDE dolazi se do zaključka da je Općinski sud u Širokom Brijegu, pod oznakom 64, pokrenuo postupak protiv firme GA-GI D.O.O. GRUDE samo zbog nekog malog duga komunalnih usluga“, navodi naš izvor.

PREBOGATI „POENZIONER“

Istovremeno je veliki broj dokaza o korupciji i vlasništvu nad velikom imovinom, ali i svega drugog što upućuje da su odgovorne osobe firme GA-GI d.o.o. Grude, braća Ivica i Ante Galić, pod zaštitom pravosuđa te po svemu sudeći i političkom.

Tako je Ivicin brat Ante Galić u posjedu imovine (vlasništvo 1/1) odnosno zemljišta na Blidinju, kao i u Općini Jablanica, Katastarska općina Risovac. U pitanju je parcela 2301/17

U našu redakciju stiglo je i mnogo dokumenta o imovini Ivice Galića na području općine Grude. Ivica Galić posjeduje u svom vlasništvu 1/1, samo na području općine Grude, ogromnih 22.430 m2 zemljišta. Riječ je o velikoj kući, ogromnoj okućnici te ostaloj imovini u vidu šume, pašnjaka i oranica. Svaimovina Ivice Galića zavedena u ZK ured odjeljenje Grude pod nazivom i brojem: Općina Grude, Katastarska općina Gorica.

Također je u posjedu i poslovnog prostora na carinskom terminalu Grude, u sklopu općinske sportske dvorane, što dokazuje Ugovor o kupoprodaji nekretnine, broj: 01/1-476-1/01, u Grudama, a koji su 28.02.2001. godine potpisali GA-GI d.o.o. Grude, tačnije Ivica Galić i općinski načelnik Dobroslav Galić.

 

Foto: Ugovor o kupoprodaji nekretnina i katastarski plan

U Rješenju od 24. januara 2002., izdatom u Općini Grude, navodi se da je firma GA-Gi d.o.o. Grudepodnijela zahtjev za obavljanje djelatnosti špediterskih usluga u svom poslovnom prostoru.

Ivica Galić i danas slobodno i bez ograničenja koristi poslovni prostor koji je u vlasništvu firme GA-Gl d.o.o  Grude. Stoga se postavlja pitanje kako je moguće da se ta imovina firme GA-Gl d.o.o. Grudenigdje ne spominje, odnosno kako je moguće da niko ne zna za taj poslovni prostor, ili možda znaju, a neće da znaju.

Dakle, za tužilaštva katastarski upisi nisu dokaz iz kojeg bi se naplatili porezni dugovi. Zamjnik glavne tužiteljice u Širokom Brijegu Mladen Hrstić ističe:

„Netočni su navodi iz pritužbe u pogledu okolnosti da je porezna uprava donijela konačno rješenje o otpisu duga društvu GA-GI d.o.o. Grude, obzirom da je dana 21.01.2019.g., uslijed pasivnosti poreznog obveznika društva GA-GI d.o.o. za period od gotovo 15 godina, donesena samo Odluka o proglašenju nelikvidnosti poreznog dužnika, s tim da tu odluku nije niti donio prijavljeni Slobodan Vukoja, nego druga osoba koja je u to vrijeme obavljala funkciju rukovoditelja Porezne uprave FBiH, Kantonalnog poreznog ureda Ljubuški, dok postoji teoretska mogućnost donošenja i konačnog rješenja Porezne uprave FBiH o otpisu duga tek od 21.01.2024. godine“.

Sam ovaj odgovor je dijelom manipulativan s obzirom da u krivičnoj prijavi nije ni navedeno da se desilo konačno rješenje o otpisu, već da će se to desiti 21. januara 2024. godine, ukoliko Porezna uprava ne izvrši prisilnu naplatu dugova i time obešteti i državu i 60 radnika kojima nisu uplaćeni doprinosi te zbog toga ne mogu da ostvare svoja prava.

Za sve ove godine, nije reagovala ni SIPA, ni FUP, kao niti bilo koja nadležna inspekcija i institucija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *