Konstantan pad nezaposlenosti uzrokovan brisanjem sa evidencije Zavoda, odlaskom mladih pa tek onda zaposlenjem

Nezaposlenost je jedan od gorućih problema u Republici Srpskoj, uprkos brojnim uvjeravanjima da se svake godine povećava broj zaposlenih, te da plate i penzije rastu. Povećanja su neznatna ako uzmemo u obzir rast cijena osnovnih životnih namirnica.

Najveće obmane javnosti prilikom stvaranja lažne slike o ekonomskom prosperitetu Republike Srpske nastaju prikazivanjem statističkih podataka. ”Praćenje pokazatelja o stanju nezaposlenosti i analize koje vršimo mjesečno pokazuju konstantan pad broja evidentiranih nezaposlenih lica. I prethodnu 2018. godinu završili smo sa 16,1 odsto manje nezaposlenih u odnosu na decembar 2017″, rekao je za Srnu direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić.

Pri tom, u drugom planu ostaje informacija da je broj nezaposlenih smanjen BRISANJEM sa evidencije nezaposlenih lica po različitim osnovama. Tako da od ukupnog broja lica koja se ne nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje ( 78.540 lica ) po osnovu zaposlenja obrisano je njih 44.069 ili 56,1 odsto.

Kada je riječ o starosnoj strukturi nezaposlenih, najbrojnija su lica starosti od 30. do 44. godine, što treba da predstavlja okosnicu radno sposobnog stanovništva svake države. I dalje su najtraženiji prodavači, bravari, obućari, vozači, konobari, kuvari, monteri, zidari, električari, tesari i zavarivači.

U Zavodu za zapošljavanje osim “konstantnog pada nezaposlenosti” i dalje isto stanje. S ciljem povećanja pada nezaposlenosti naredni korak bi možda trebao da bude brisanje sa evidencije onih lica koji su, po nalogu Zavoda, potpisali da će aktivno tražiti zaposljenje (što je inače svrha i posao Zavoda za zapošljavanje?!) a pri tome mjesecima nisu ništa uradili.

Dakle, okvalifikovati napredak u smanjenju broja nezaposlenih lica, a pri tome u taj broj računati i one koji su ispunili uslove za penziju, izbrisani zbog neredovnog javljanja ili što je najbolnija stavka zbog odlaska iz ove zemlje, obična je obmana javnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *