Пет. дец 8th, 2023

Korupcija u Parlamentu BiH: Nabavljaju softver koji već imaju?!

Parlamentarna skupština BiH nedavno je nabavila softver za elektronsko upravljanje dokumenata u iznosu od 149.760 KM. No, ova nabavka softvera, prema istraživanju Fokusa, ima koruptivne elemente. Zbog toga je i rukovodstvo Sekretarijata PSBiH pokrenulo niz aktivnosti kako bi se ispitali navodi do kojih je došao i naš portal.

 

IZVOR: Fokus/Amil Dučic

 

Ti navodi odnose se na sumnju da je riječ o namještenom tenderu.

Naime, prema odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača od 7. septembra, za nabavku Work Flow Management sistema izabran je ponuđač ORKA d.o.o. Sarajevo. Također, prema ovoj odluci, ova firma je bila jedina koja se prijavila na tender.

Dopis direktora firme CloudIT

Međutim, kako nam je iz više izvora potvrđeno, Parlamentarna skupština BiH već ima softver, odnosno sistem upravljanja dokumentima, a koji je za potrebe PSBiH ne tako davno nabavljen putem projekta koji je podržala Delegacija EU u BiH. To u prijevodu znači da je nabavljen softver koji već imaju?!

U dopisu Kolegiju Sekretarijata PSBiH Mirzi Imamoviću, Gordani Živković i Marinu Vukoji, direktor firme CloudIT Admir Kulić, koja je prethodno putem navedenog projekta EU izabrana za jednog od dva ponuđača softvera za elektronsko upravljanje dokumentima, navodi se da novi sistem Work Flow Management PSBiH već ima, i to kao dio sistema eLegislation Software i ECM Software.

ECM Software koji je isporučio CloudIT predstavlja platformu za upravljanje digitalnim dokumentima i poslovnim procesima i on obezbjeđuje sve potrebne funkcionalnosti za potpunu podršku dokumentima kroz bilo koji proces koji se želi digitalizirati. Jedna od komponenti ovog sistema je i Work Flow Business Process Management – ističe Kulić u dopisu Kolegiju Sekretarijata PSBiH.

Dodaje i kako su prije nekoliko mjeseci napravili i upgrade ovog sistema, a što dodatno govori o tome da je nova nabavka bila nepotrebna.

nabavka softvera parlament bih Dopis direktora firme CLoudIT
Izvori iz institucija BiH s kojima smo razgovarali kazali su nam, pak, da su se i u prošlosti pojavili slični „problemi“ u Parlamentarnoj skupštini BiH, odnosno pokušaji da se nabavi softver za elektronsko upravljanje dokumentima iako su takav jedan već posjedovali.

Duplanje posla

Tako je, prema našim izvorima, i Delegacija EU u BiH, koja je u 2019. za PSBiH i druge parlamente pokrenula projekat nabavke i instalacije softvera za elektronsko upravljanje dokumentima, u Sektoru za IT PSBiH naišla na pokušaje da se dupla posao.

Na čelu Sektora za IT je tada bila (a i danas je još uvijek) Edina Adilović.

Protiv nje je zbog sumnji da je i tada preferirala ponuđača ORKA d.o.o. Sarajevo podnesena prijava SIPA-i.

Prepiska u PSBiH

Kako saznaje Fokus, Kolegij Sekretarijata PSBiH, upravo zbog navedenih činjenica odnosno sličnih problema u prošlosti, 12. septembra obratio se pismenim putem rukovoditeljici Sektora za IT Edini Adilović da obrazloži da li je najnovija nabavka Work Flow Management sistema već obuhvaćena projektom „EU support in development and installation software for e-Legislation in the Parliments of BiH“, a koji smo već spomenuli.

Adilović im je dva dana kasnije pismenim putem odgovorila da se Work Flow Management odnosi na administrativno poslovanje, gdje su uključeni poslovni procesi organizacionih jedinica PSBiH. Softver koji je instaliran u okviru projekta EU, kako tvrdi, vezan je za procese koji se odnose na zakonodavni proces.

Dakle, Adilović je u prepisci, koja je u posjedu Fokusa, opravdala novi tender na kojem je pobijedila firma ORKA, a koja je bila i jedini ponuđač.

nabavka softvera parlament bih

FOTO: Fokus.ba
Prepiska Kolegija Sekretarijata i Edine Adilović

Fokus.ba dobio je pismeni odgovor na upit od Kolegija Sekretarijata PSBiH koji su potpisali Imamović, Živković i Vukoja. U njemu stoji da je u toku ekspertska provjera svih navoda i raspoloživih informacija u vezi s ovom nabavkom. Dodali su da će potpuna informacija biti izvjesna po okončanju ove analize.

Obratili smo se s upitom i Edini Adilović, no odgovore do zaključenja ovog teksta nismo dobili. Ukoliko ih dobijemo, objavit ćemo ih. Adilović smo, između ostalog, upitali stoje li sumnje o njenu povezanost s menadžmentom firme ORKA, s obzirom na ovu najnoviju i neke ranije nabavke.

Šta kažu iz ORKA-e

Naime, firma ORKA je ponuđač koji opslužuje veliki broj institucija u BiH. Među njima su Predsjedništvo i Vijeće ministara BiH. Ona je poznata po tome što je razvila OWIS sistem – softver za optimizaciju poslovnim procesima u uredskom poslovanju.

Ona je od PSBiH, između ostalog, dobivala i druge poslove. A tiču se i održavanja postojećeg sistema za upravljanje predmetima i dokumentima, i to u 2016, 2018, 2019. te u 2020. godini. Godine 2013. je, naprimjer, od PSBiH dobila posao za proširenje i unapređenje sistema za podršku rada Odjela za dokumentaciju i informacije (softver) vrijedan 90.000 KM.

nabavka softvera parlament bih

FOTO: Fokus.ba
Odluka o izboru ponuđača za softver od 7. 9. 2023

Iz firme ORKA d.o.o. Sarajevo odgovorili su na upit Fokusa. Naveli su kako ne raspolažu informacijama koje se odnose na interne potrebe i odluke Parlamentarne skupštine BiH. Pa tako ne mogu komentirati niti kvalificirati njihove potrebe i odluke u vezi s nabavkom spomenutog sistema.

– Naša firma je lider na tržištu BiH kada je riječ o razvoju i implementaciji DMS sistema. OWIS DMS sistem proizvod je naše kompanije koji je implementiran u više od 100 organizacija i kompanija širom BiH. Ponosni smo što je ovaj sistem pronašao primjenu u više od 30 institucija na državnom nivou. Javljamo se na sve tendere koji odgovaraju proizvodima koje smo razvili i koji su u skladu s našom registriranom djelatnošću – istaknuli su.

Dodali su da ne raspolažu informacijama u vezi s neregularnostima koje su se po pitanju slične nabavke javile i u prošlosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *