Može li Bolnica “Srbija” vratiti povjerenje građana?

Ako ne budemo išli pravcem razvoja, za pet godina možemo ugasiti bolnicu” rekao je direktor JZU Bolnica “Srbija” Nebojša Šešlija na današnjoj sjednici Skupštine Grada Istočno Sarajevo gdje je prezentovana Studija održivosti ove zdravstvene ustanove koju su, na zahtjev Grada, izradili stručnjaci Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Zajednički stav odbornika, ali i stručnjaka je da je vraćanje povjerenja u pružanje usluga u ovoj zdravstvenoj ustanovi primarni cilj koji dalje, uz određeni angažman, obezbjeđuje finansijsku dobit neophodnu za normalno funkcionisanje Bolnice “Srbija” u kojoj se liječi oko 70 000 građana Sarajevsko- romanijske regije.

Ozbiljnosti problema Bolnice od pružanje zdravstvenih usluga do odlaska stručnih kadrova koje, nažalost, savremeno opremljena ustanova, kako vole rukovodioci reći i pri tome se izdašno zahvaliti Vladi RS, ne može nadomjestiti, svjesni su građani koji koriste usluge ove zdravstvene ustanove.

Na odgovornim pojedincima, ali i čitavom društvu je teret da kvalitet pružanja usluge ove zdravstvene ustanove podignu na veći nivo. Da li je to moguće u društvu gdje politika utiče na izbor rukovodilaca, ali i raširen sistem korupcije u zdravstvu, pitali su se i pojedini odbornici opozicije danas.

Kvalitetna usluga, uz znatno niže troškve, prijedlog je Studije održivosti predstavljene danas.

Treba napraviti plan prema kojem bi deficitarne specijaliste koji nisu pokriveni sa adekvatnim kadrom popunili angažmanom renomiranih stručnjaka iz regije. Sredstva bi se obezbijedila participiranjem opština i Grada, a rezultat toga bio bi da se građanima pruži usluga koja sada nije dostupna i zbog koje moraju putovati najmanje 100 km. Na taj način, po osnovu dijagnostike i specijalističko-konsultantskih usluga kao segmenta finansiranja FZO dobili bi sredstva koja bi bila dovoljna za obezbjeđivanje likvidnosti. Efekat je dvojak, bolnica je likvidna, a građani dobijaju uslugu koju do sada nisu imali”, pojasnio je Predrag Mlinarević prodekan Ekonomskog fakulteta UIS i rukovodilac tima koji je uradio Studiju održivosti.

Direktor JZU “Srbija” Nebojša Šešlija rekao je da ova zdravstvena ustanova posluje bolje u odnosu na prethodni period kada su radnici štrajkovali zbog neisplaćenih plata, ali da samo uz sistemski pristup svih društvenih faktora u narednih pet godina moguće je postići kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

Šešlija je priznao da su tačna pisanja pojedinih medija da ova zdravstvena ustanova još uvijek nema potrebne dozvole za rad, konkretno- rješenje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS u pogledu kadra, prostora i opreme za rad, ali da je procedura u toku. Takođe, smatra da je kritika rada ove ustanove populizam i da je potrebno pričati o lijepim iskustvima, iako je broj ljekara koji su napustili ovu ustanovu zaista zabrinjavajući. Naime, od 110 specijalista koji su radili u Bolnici “Srbija”, njih 55 su nastavili angažman. Da bi nadomjestili nedostatak stručnog kadra, menadžment je raspisao 26 specijalizacija.

U interesu svih građana je da Bolnica “Srbija” bude stub zdravstven zaštite i vrati povjerenje građana.

Odbornici su jednoglasno usvojili i zaključke da Studija bude osnovni dokument na osnovu koga će se sa Vladom pregovarati o povećanju sredstava za Bolnicu, da se Studija uputi svim skupštinama opština u sastavu grada, ali i da dobije status univerzitetske bolnice.

Pripremila: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *