29/02/2024

Na koji način građevinska mafija dolazi do dozvola za nelegalnu gradnju?

Prema određenim istraživanjima BiH je najlošije pozicionirana u regiji Zapadnog Balkana kada je riječ o korupciji i dijeli mjesto sa Sjevernom Makedonijom. BiH nema adekvatnu politiku ni strategiju za borbu protiv korupcije, a zakonski okvir već godinama čeka, do tada spregom politike politike i nelegalnih radnji, gradi se sve veći broj objekata u BiH.

Iz Kancelarije za borbu protiv korupcije KS istaknuto je da ova institucija dobija sve više prijava građana. Primjera radi, prošle godine je bilo devet, a ove 56 prijava samo do novembra mjeseca.

Korupcijsku mrežu čine političarinotariadvokatijavni službenici

Dolaze investitori, oni su miks stranih i bh. državljana. Napravili su kompaniju za gradnju i angažiraju dodatne ljude koji razvijaju novu firmu i novu mrežu ljudi koji otvaraju veliki broj drugih firmi vezanih za gradnju. Postoji čitava mreža institucija koja pakuje te zahtjeve od općinskog do državnog nivoa i tada se dešava korupcija. Tada se bogate pojedinci, dolazi novac od političkih stranaka. Stranke finansiraju izbore od ovih izvora”, ističe Erduan Kafedžić, šef Kancelarije za borbu protiv korupcije KS.

Izuzetno je važno objaviti registar poslovnih subjekata i pratiti njihovu imovinu i njihovo bogaćenje, s druge strane u BiH još uvijek ne postoji Zakon o porijeklu imovine.

Obavijestit ćemo nadležne organe da budu naši partneri u ovoj borbi“, dodao je Kafedžić.

Kafedžić nije želio otkriti koja politička stranka ili političke stranke najviše učestvuju u ovim radnjama. “Imamo tačne informacije, ali ne bih sada iznosio”, kazao je on.

“Nadam se da ćemo osujetiti one koji planiraju uništiti prirodne resurse javnim novcem“, kazao je na kraju Kafedžić.

I Istočno Sarajevo veliko je gradilište zadnju deceniju, a podaci o licitacijama pojedinih građevinskih parcela u vlasništvu opštine, javna su tajna, barem prema riječima opozicije. S druge strane, vlasnici pojedinih objekata u izgradnji su upravo političari.

A da se uništavaju prirodni resursi i da još uvijek niko nije odgovarao govori i primjer sječe stabala u parku “Sunce” u Istočnom Novom Sarajevu da bi se na tom mjestu napravila zgrada.

Na Osmoj redovnoj sjednici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo sadašnji načelnik Jovan Katić tokom diskusije priznao je da je izmjena regulacionog plana vezana za park ipak podrazumijevala sječu tri stabla, ali novonastala situacija gdje ih je posječeno najmanje 13, iznenadila je i nadležne.

Katić je rekao da je za uništavanje parka odnosno prekomjerni sječu stabala odgovorna firma izvođač radova, odnosno firma “Marvel” u vlasništvu Save Lalovića, nekadašnjeg kandidata SNSD-a na izborima.

Načelnik je kolege odbornike upoznao sa tim da je ovaj slučaj prijavio nadležnim službama, odnosno komunalnoj policiji, ekološkim inspektorima, Šumama Srpske i drugim. Između ostalog, načelnik kaže da je u direktnom razgovoru sa vlasnikom firme dobio odgovor da radnici prilikom pripreme zemljišta nisu pazili, odnosno “omaklo im se”.

Da li će za uništavanje parka neko odgovarati ili će, kao i obično sve ostati mrtvo slovo na papiru ostaje da se vidi u narednom periodu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *