Nastavljaju se ponižavanja na školskim konkursima: “Zar moj doprinos, nagrade, izložbe i zalaganja vrijede minimalan jedan bod”

Da je stavka “intervju” glavno sredstvo za “navlačenje” bodova podobnim kandidatima na konkursima u školama širom Srpske, uz unaprijed data pitanja iz testa istim, uveliko je poznato. Problem nastaje onda kada se među prijavljenima nađu znatno kvalitetniji kandidati koje možete eliminisati iz “trke” samo direktnim poniženjem – tako što ćete mu na intervjuu dati minimalan jedan bod, jer bi u suprotnom upravo oni dobili posao!

 

Poniženje biva još veće kada pogledate sama pitanja koja glase: “Reci nam nešto o sebi?”, “Koji je tvoj najveći izazov u nastavi?” i “Zašto si izabrao poziv nastavnika?”

 

Tako su na nedavnom konkursu u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Novom Gradu dvije kandidatkinje dobile minimalan jedan bod na stavci na kojoj izabrana komisija vrši, kako je u zakonu definisano, “procjenu profesionalnih karakteristika, iskazanih sposobnosti i kompetencija kandidata koji je pristupio intervjuu”. Treći kandidat, od tri prijavljena, dobio je maksimalna tri boda.

 

Jedna od njih je i Andrea Krnetić Grbić koja iza sebe ima 12 godina rada u nastavi te niz samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu te nagrada. Ona je odlučila javno da progovori i ukaže na sramotno ponašanje komisije na pomenutom konkursu, a koje postaje naša tužna svakodnevnica.

 

 

“Na sramnom konkursu nastavnica likovne kulture Milica Đerić i ja smo dobile na intervjuu jedan bod, a izabrani kandidat tri boda i samim tim u zakonskim okvirima je izabrani kandidat Đuro Damjanić prvi na rang listi. Ali da li su stvari tako jednostavne i da li je to u zakonskim okvirima? Da li je po zakonu da ja sa 12 godina rada u školi dobijem jedan bod, a mladi kolega sa dvije godine radnog iskustva dobije tri. Da, možda je mladi kolega sa privatnog fakulteta mnogo nadaren mladić, prosjek ocjena mu je 9.7, to je vjerovatno izuzetno nadaren umjetnik. Aha, da vidimo šta taj nadareni umjetnik ima iza sebe… Koliko samostalnih izložbi, koliko kolektivnih, koliko u zemlji i inostranstvu, da li ima neku nagradu iza sebe, koja su njegova postignća u školi… dobro možda se više orijentisao na metodiku, Kakvi su mu tu rezultati, da li je pisao nešto, da li je to objavljeno negdje, da li su njegove pedagoške metode prepoznate, o čemu se radi, pitam se….? Pitam se i zašto sam ja nakon toliko intervjua i javnih nastupa dobila jedan bod, zar moj dugogodišnji rad i doprinos prvenstveno ovoj zemlji vrijedi jedan bod, zar moje nagrade, izložbe, zalaganja vrijede jedan bod”, upitala je Andrea.

 

Andrea Krnetić Grbić diplomirala je 2011. godine na Akademiji umjetnosti, na likovnom odsjeku, na smjeru za grafiku. Kao student dobila je nagradu za najbolji crtež, koju svake godine dodeljuje Akademija umjetnosti u Banjaluci. Učestvovala je na velikom broju likovnih kolonija kako grafičkih, tako i slikarskih. Organizovala je deset samostalnih izložbi grafika, crteža i slika. Svoje umetničko delovanje nije zasnovala na jednom mediju već se aktivno bavi grafikom i slikarstvom. Od 2015. godine član je Umjetničkog savjeta Muzeja Kozare u Prijedoru. Ima 12 godina iskustva rada u nastavi.

 

IZVOR: Moja Hercegovina

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *