22/02/2024

Ni za praznike nismo svi jednaki

Iako su u Istočnom Sarajevu od jutros skoro puste ulice zbog Međunarodnog praznika rada, za neke je Prvi maj ipak radni dan.

 

Piše: Sanja Vasković


Dok veliki broj građana Istočnog Sarajeva i Bosne i Hercegovine koristi prvomajske praznike za odlazak van zemlje ili uživanje u prirodi, besmisleno ne znajući ni šta “slave”, a ugodno koristeći slobodne dane, za druge je i praznik rada- radni dan.

 

 

Od jutros radnici firme “Građenje” D.O.O Pale vrše radove na adaptaciji objekta za potrebe Rektorata i Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

 

Kada se čekalo godinama da sjedište Univerziteta dobije nove prostorije, moglo se čekati još jedan dan.

 

Inače, o izgradnji zgrade Rektorata i Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu priča se godinama. Iako je rektor Univerziteta Milan Kulić izrazio želju da 30 godina od osnivanja Univerziteta Istočno Sarajevo 2022. bude obilježeno u novim prostorijama, to se nije desilo.  Tek, u septembru iste godine, rektor je sa vlasnikom pomenute firme “Građenje”D.O.O Pale Zoranom Popićem potpisao ugovor o adaptaciji postojeće zgrade za potrebe Rektorata i Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu.

 

Vrijednost radova je 7.990.407 milona maraka (bez PDV-a), odnosno 9.348.776 sa PDV-om. Sredstva je, kako je navedeno, obezbijedila Vlada Republike Srpske, bez čije pomoći bi malo koji projekat mogao biti i realizovan.

 

 

No, kako i zašto je vrijednost radova od novembra 2021. kada je raspisan tender porasla za milion maraka, građani neće saznati.

 

Osim toga, da ni više od devet miliona maraka neće biti dovoljno dokazuju i sredstva za dodatne radove na adaptaciji zgrade. Razumljivo onda da radnici imaju pune ruke posla.

 

Na svečanom potpisivanju ugovora kojem su prisustvovali i gradonačelnik Ljubiša Ćosić, kao i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić ni riječi nije bilo ni o tome da je mogući uzrok prošlogodišnjeg požara koji je zahvatio pomenutu zgradu, vjerovatno ljudski faktor, što je potvrdio i MUP RS.

 

Na sličan način gorio je i nekadašnji gigant Energoinvest.

 

Rok za završetak radova je deset mjeseci odnosno jul 2023. godine, a da se nadležni iz firme “Građenje”,  koja dobija skoro sve višemilionske poslove u Istočnom Sarajevu trude da radovi budu završeni na vrijeme govori i to da radnici, apsurdno, za praznik rada- rade.Ipak je “hljeba i igara” važnije od radničkih prava

Uopstalom, nema veze, svakako ih, dok šetate pored pompozno otvorenog jezera u Istočnom Novom Sarajevu, i ne vidite.

 

Dok građani odlaze u potrazi za dostojanstvom, Bosna i Hercegovina uvozi radnike iz drugih zemalja

 

Na granici sa Hrvatskom danas se čeka oko sat vremena, s obzirom da su “radnici” pohrlili da proslave praznik. 

 

U međuvremenu, BiH uvozi radnu snagu.

 

Prema objavljenim podacima kada je riječ o  broju izdatih radnih dozvola prema državama, najviše radnih dozvola u Bosni i Hercegovini izdato je državljanima Turske (861), Srbije (660), Hrvatske (169), Kine (169), Kuvajta (137), Bangladeša (123), Indije (122) i Crne Gore (102). 

 

Apsurdno je da živimo u zemlji iz koje radna snaga masovno odlazi, pa i čitave porodice zbog sistema prilagođenog vlasti i onima bliskim njima,  dok u isto vrijeme uvozimo radnike iz drugih zemalja. Apsurdno je i to da Prvi maj upravo slave oni koji u ovoj državi najmanje rade, uredno živeći na grbači sistema jer njima je svaki dan “neradni”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *