Obustavljeni radovi na izgradnji studentskog doma u Lukavici zbog kašnjenja investitira u plaćanju pristiglih obaveza

Studentski dom u Istočnom Novom Sarajevu koji se obećava godinama konačno je počeo da se gradi u februaru 2022. godine, odnosno da se adaptira postojeća zgrada na području opštine. Izvođač radova je firma “Radis” doo Istočno Novo Sarajevo, a rok za završetak radova deset mjeseci. Ni početkom ove akademske godine  radovi nisu završeni, a studenti će godinu započeti u neadekvatnim uslovima starih studentskih domova.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Direktorka Studentskog centra u Istočnom Novom Sarajevu Aleksandra Bjelica prije par mjeseci za naš medij je rekla da se završetak izgradnje studentskog doma u Lukavici, odnosno opštini Istočno Novo Sarajevo očekuje u avgustu ove godine. O razlozima kašnjenja izgradnje doma direktorka je nedavno pričala za Srnu. Naime, pojasnila je da se kasni sa završetkom izgradnje novog studentskog doma, kako tvrdi, iz opravdanih razloga, a da se trenutno radi na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže.

 

“U principu postoji mreža na koju bismo se mogli priključiti, ali zbog činjenice da se grad širi brže neko što je očekivano, preporučuje se da se proširi vodovodna i kanalizaciona mreža kako ne bismo imali problema”, navela je Bjelica.

 

“RADIS” doo: Bili smo primorani privremeno obustaviti radove

 

Zbog čega su obustavljeni radovi na adaptaciji zgrade za potrebe izgradnje studentskog doma u Lukavici pitali smo i izvođača radova, odnosno firmu “RADIS” doo. U odgovoru za SPIN Info navode : “S obzirom na kašnjenja investitora u plaćanju pristiglih obaveza, bili smo primorani privremeno obustaviti radove. Kašnjenja u plaćanju više nema i radovi su nastavljeni u skladu sa ranije planiranom dinamikom”.

 

Za potrebe izgradnje studentskog doma u jednom od dva univerzitetska grada u Republici Srpskoj Vlada je izdvojila 7 500 000 miliona. U međuvremenu, radovi su poskupjeli pa će izgradnja građane, prema dosadašnjim proračunima, a o čemu je naš portal u više navrata pisao, koštati oko devet miliona maraka.

 

 

Preko 800.000 maraka za nepredviđene radove

 

Šta je razlog dodatnih radova i kako je moguće da se radovi čija je vrijednost više od 800.000 maraka nisu mogli predvidjeti prilikom procjene radova pitali smo izvođača. Iz RADIS-a kažu da s obzirom na to da je investitor planirao rekonstrukciju objekta koji je građen u prošlom vijeku za potrebe nekadašnje JNA, prilikom realizacije ovog projekta, rekonstrukcije i prilagođavanja zgrade za potrebe budućih studenata, pojavili su se nepredviđeni troškovi, odnosno radovi, koje je bilo neophodno izvršiti za funkcionalnost i stabilnost objekta.

 

Nepredviđeni radovi, kažu, odnose se na: ojačanja međuspartne konstrukcije zbog lošeg stanja postojeće, nedostatke u projektu elektroinstaklacija, ugradnju dodatnih razvodnih ormara sa pratećom opremom, te ugradnju nove sanitarne opreme koja nije bila predviđena u prvobitnom projektu, kao i razne druge prepravke i prilagođavanja.  Radovi su koštali 820.000,00 KM. Shodno tome zaključen je aneks ugovora.

 

Naši izvori dobro upućeni u problematiku izgradnje studentskog doma navode da bi manje novca bilo utrošeno u kupovinu nove zgrade, nego adaptaciju postojeće koja guta sve više novca iz budžeta.

 

Kroz „dodatne radove“ u Republici Srpskoj se kradu milione maraka javnog novca?

 

U maju ove godine portal Capital je skrenuo pažnju javnosti na čestu praksu zloupotrebe dodatnih radova u građevinarstvu. Oni koji se bave ovom problematikom upozoravaju da ta dodatna izdvajanja idu preko jednog od najnetransparentnijih postupaka, koji je podložan raznim manipulacijama.

 

“Srž problema je, kako upućeni kažu, korupcija koja je omogućila da brojne tendere prati neadekvatna projektna dokumentacija u kojoj su namjerno napravljene greške, koje se naknadno ispravljaju dopunskim ugovorima. To u praksi znači da ugovorni organi (ustanove, institucije, javna preduzeća, lokalne zajednice…) moraju izdvojiti dodatni novac kako bi se projekat okončao, a koji ide u ruke odabranih firmi. Takva situacija uništava privredu u BiH, jer se neadekvatno troši javni novac i narušava tržišna konkurencija kroz favorizovanje firmi koji su javne poslove dobili zahvaljujući dobrim vezama sa političkim vrhom”, pisao je CAPITAL.

 

 

Podsjećamo, kupovina zgrade u ulici Stefana Nemanje, koštala je  1.500.000,00 KM.  Tadašnji vršilac dužnosti direktora Studentskog centra u Lukavici Branko Popović i predstavnici preduzeća “Pavgord” d.o.o. iz Foče,  firme koja godinama uspješno sklapa poslove sa javnim institucijama, 2020. godine potpisali su ugovor o kupovini zgrade za potrebe doma. Na oglas je, kako je navedeno, pristigla samo ponuda “Pavgord” d.o.o. sa cijenom zgrade i zemljišta.

 

Predstavnici opozicije Istočno Novo Sarajevo tvrdili su tada da se rukovodstvo te opštine, u saradnji sa Vladom Republike Srpske, bavilo malverzacijama prilikom kupovine zgrade za izgradnju Studentskog doma u Istočnom Sarajevu.

 

Najprije je Opština Istočno Novo Sarajevo privatnom licu prodala zgradu u vlasništvu Opštine za 520 hiljada maraka. Navode da ništa ne bi bilo sporno da tu istu zgradu kasnije nije kupila Vlada Republike Srpske za potrebe izgradnje studentskog doma i to za milion i po maraka, saopštili su iz SDS-a u izjavama za medije te 2020. godine.

 

Tadašnji načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, a sadašnji gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić negirao je optužbe tvrdeći da je sve transparetno

 

31 godina rada Univerziteta u Istočnom Sarajevu ni ove godine nije obilježena u zgradi Rektorata

 

Još 2020. godine kada je najavljenja izgradnja nove zgrade Rektorata i Muzičke akademije predstavnici Univerziteta, tačnije rektor Milan Kulić izjavio je da je uvjeren da će Univerzitet 30. rođendan slaviti u novoj zgradi.

Juče je obilježena 31 godina od rada UIS, a nova zgrada nije ni blizu završetka.

 

Ugovor o rekonstrukciji objekta za potrebe Rektorata Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Muzičke akademije potpisali su rektor Univerziteta Milan Kulić i Zoran Popić, direktor firme “Građenje” kojoj je povjeren ovaj posao u septembru 2022. godine.

 

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je tom prilikom da je vrijednost rekonstrukcije buduće zgrade rektorata Univerziteta i Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu 9.348.776 KM, koje je obezbijedila Vlada Republike Srpske, pisali su mediji.

 

U međuvremenu, broj studenata Univerziteta smanjen je za hiljadu u odnosu na prošlu akademsku godinu, te ovaj Univerzitet broji trenutno oko 8 000 studenata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *