Političari u Republici Srpskoj i dalje na duplim funkcijama

Uskoro će se navršiti godinu dana od kad je iz SNSD-a u predizbornim mjesecima najavljeno da u RS više neće biti duplih funkcija, odnosno da ista osoba više neće moći biti i poslanik i direktor javnog preduzeća.

U Republici Srpskoj je odzvonilo dvostrukim funkcijama, poručivali su u julu prošle godine funkcioneri SNSD-a. Nekoliko mjeseci kasnije isto je ponovio i predsjednik ove stranke.

“SNSD će, u skladu s ranijim opredjeljenjem, kroz organe stranke operacionalizovati stav da izabrani ili imenovani funkcioneri mogu obavljati samo jednu funkciju”, napisao je Milorad Dodik u novembru prošle godine.

Od ovih najava međutim izgleda da nema ništa, jer su mnogi sve do danas nastavili da obavljaju dvije funkcije.

Tako je Dražen Vrhovac poslanik SNSD-a i direktor Investiciono-razvojne banke RS. Vlado Đajić, poslanik SNSD-a i direktor Univerzitetskog kliničkog centra.

Darko Banjac, poslanik NPS-a i direktor Banje Mlječanica. Kostadin Vasić, poslanik Ujedinjene Srpske i direktor Instituta za javno zdravstvo.

Maksim Skoko, poslanik SPS-a i direktor Rudnika i termoelektrane Gacko. Srđan Todorović, poslanik Socijalističke partije i direktor Fonda za zaštitu životne sredine.

“Šta nam to poručuje? Poručuje da jedni te isti treba da se zadrže na vlasti da obavljaju što više funkcija. Da neko sam sebi dodjeljuje sredstva pa ista ta sredstva raspoređuje kako on hoće”, kaže Mirjana Orašanin poslanik SDS-a u NSRS.

Većina poslanika je na drugu funkcioju imenovana u statusu vršioca dužnosti, što je opet, kažu u nevladinom sektoru, nezakonito.

“Tako imamo veliki broj narodnih poslanika koji su vršioci dužnosti direktora u raznim javnim preduzećima i koji bi trebalo da budu u sukobu interesa prema zakonu budući da imaju ista prava i obaveze kao direktori.

Međutim Komisija za sprečavanje sukoba interesa to tako ne prepoznaje i na taj način legalizuje sukob interesa”, smatra Damjan Ožegović iz organizacije Transparensi BiH.

Poseban je paradoks što poslanici koji su ujedno i direktori sjede u skupštini koja raspravlja o radu institucija kojima rukovode, a sukob interesa se izbjegava tako što ne prisustvuju tačkama na kojima se raspravlja o javnom preduzeću u kojem su direktori.

“Političari koriste sve da izmjene bilo kakvog zakona ide njima u korist, a većinom ide na štetu građana”, smatra Vehid Šehić predsjednik Foruma građana Tuzla.

Većina zvaničnika sa dvostrukim funkcijama dolazi iz SNSD-a i drugih stranaka skupštinske većine, međutim u proteklom periodu se pominjalo i da poslanik PDP-a Mirna Savić Banjac obavlja više funkcija jer je ujedno profesor u školi i savjetnik gradonačelnika Banjaluke.

Savić-Banjac za BN kaže da to uopšte nije tačno jer je status profesora u Muzičkoj školi zamrznut i da ona prima samo jednu platu, dok, kako navodi, povremene poslove za gradonačelnika obavlja po ugovoru o djelu.

“Tri poslanika iz PDP-a ovdje iz Banjaluke su imali angažman tj Tanja Vukomanović i ja smo bili imenovani savjetnici gradonačelnika dok je Nebojša Drinić bio zaposlen u Gradskoj upravi.

Drinić je istog trenutka kad je prešao u status profesionalnog poslanika zaledio svoje radno mjesto. Nijednog dana nije dobio duplu platu.

Tanja Vukomanović i ja smo razriješene duple funkcije imenovanih savjetnica – dakle ni to nije tačno”, kaže Savić-Banjac.

Nedavne izmjene Zakona o sukobu interesa RS uopšte nisu zabranile ovu pojavu, a funkcioneri SNSD-a su prije nekoliko godina odbili inicijativu opozicije da se zakonski odredi da jedan funkcioner, može primati samo jednu budžetsku platu, prenosi BN.

(Vijesti.ba)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *