Režimska kontrola neposlušnih medija i malobrojnih slobodomislećih ljudi

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik zatražio je da budu pripremljeni zakoni o sprečavanju širenja lažnih vijesti, o sprečavanju jezika mržnje, o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona s uvođenjem klevete i uvrede,  prenose mediji.

 

Ovakav potez bio bi svakako pohvalan i izuzetno značajan za veći stepen demokratizacije društva, da posrijedi nije nešto drugo.

 

Imajući u vidu samo jedan primjer proteklih mjeseci, hipeprodukciju lažnih vijesti, propagadnu, spinove i subverzivne poruke upućene biračima u izbornoj kamanji, čiji je isključivi cilj kontrolisanje svijesti, bojim se da bi i ova inicijativa umjesto da bude svrsishodna mogla predstavljati upravo suprotno- režimsku kontrolu “neposlušnih medija” i malobrojnih slobodomislećh ljudi.

 

Kako će sprječavati širenje lažnih vijesti vlast pod čijom kontrolom su upravo mediji koji su i prenosili lažne vijesti?

 Kako će o jeziku mržnje govoriti onaj koji ga obilato koristi? 

Kako će o uvredama govoriti onaj koji je javno ponižavao i vrijeđao novinare?

 

U moru različitih informacija sa svih strana čiji je i cilj stvoriti pasivnog posmatrača, a ne savjesnog građanina koji prati tok upravljanja njegovim novcem i ima mogućnost smijenjivosti vlasti, plašim se da će režim imati pravo da odluči šta je to istina, a šta nije. 

 

Sve ovo moglo bi otići dalje ka kolektivnoj hipnozi stanovništva koja stvara mržnju prema onima koji ne prihvataju servirane “istine”, koji se usude da kritikuju, koji se usude da rade svoj posao, jednostavno, mržnju prema onima koji se usude da misle. 

 

Da u ovoj zemlji ima volje da se uspostavi red vlast bi krenula od Zakona o porijeklu imovine ili Zakona o sprječavanju sukoba interesa i ograničila svoje poslušnike da otimaju iz budžeta jer im se može, a ne bi, iako još nije ni formirana nova vlast, krenula od obračuna sa političkim neistomišljenicima i poslala poruku onima koji nisu na platnom spisku, da mogu slobodno da napuste državu.

 

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *