SNSD za sobom vuče luzere: Partije bez šanse, ali gladne vlasti!

Piše: Milovan Matić/Buka

Lokalni izbori u Republici Srpskoj odvešće mnoge male partije u propast, a sudeći prema trenutnom raspoloženju birača, veliki broj političkih subjekata koji su nastali na svađama i cijepanjem većih stranaka neće ući ni u jednu bitniju lokalnu skupštinu.

Zanimljivo je gledati kako se već prave koalicije na lokalnom nivou za predstojeće izbore čiji tačan datum se još uvijek ne zna.
Posebno je interesantno to što je u Republici Srpskoj SNSD pod svoju kapu okupio ogroman broj stranaka koje su nastale pucanjem pojedinih partija ili stvaranjem novih opcija od strane pojedinaca koji su napustili opozicione redove.

Tako danas imamo u koaliciji SP i SPS, DNS i DEMOS… U zavisnosti od opštine ili grada tu su i neke partije koje su samo produkt jednog čovjeka. Dio je i onih koji su okrenuli leđa opoziciji, pa pravili sopstvene partije, poput Poligrafa ili koji su cijelu stranku premjestili iz opozicije u vlast poput NDP-a. A tu su i nepostojeći penzioneri.

I svima njima je zajedničko da su međusobno posvađani ušli u koaliciju koju je sastavio SNSD zarad sitnih interesa. Pored toga, sve ove partije dijele istu sudbinu kada su u pitanju predviđanja i ankete za naredne izbore, a to je da će malo njih napraviti bilo kakav rezultat koji bi ih mogao održati u životu.

Posebno je to izraženo za Banjaluku u kojoj ni jedna od ovih malih partija neće ući u skupštinu grada. bar tako kažu ankete.

Prema podacima anketa koje su radile agencije za najjaču vladajući i najjaču opozicionu partiju u banjaluci SNSD i PDP rezultati su gotovo identični. Oni kažu da će skoro izjednačen broj odbornika u budućem sazivu imati SNSD i PDP, sa blagom prednošću koja se daje SNSD-u, dok cenzus prelaze još samo Ujedinjena Srpska i SDS.

Svi ostali skoro da i nemaju šanse. Ipak, zbog pozicioniranosti lidera i članova ovih malih hibridnih partija u institucijama očekivati je da one sa sobom nose određen broj glasova koje vlast ne želi da raspe, posebno kada je u pitanju pozicija gradonačelnika i zbog toga SNSD je skroo u svim opštinama okupio partnere koji bi uskoro mogli postati potpuno nebitni igrači na političkoj sceni. 

Komunikolog Mladen Bubonjić za Buku kaže da odnose odnose između SNSD-a i tih malih parija možemo posmatrati dvojako. 

„Sve te male partije su svjesne da ne mogu ništa da naprave samostalno, pa ni u koaliciji sa drugim strankama koje imaju kapacitete slične njima. Tako da je njima potrebna neka velika partija da bi uopšte bili vidljivi u političkoj javnoj sferi i da bi na kraju izvukli neku korist. Sa druge strane, SNSD na taj način prikuplja rasute glasove koje ne želi olako da prepusti opoziciji ili dopusti da se prave neke druge neočekivane kalkulacije. Te male partije se na kraju mogu nagraditi neki minornim pozicijama što SNSD-u ne predstavlja neki problem jer su proizveli mnogo pozicija po institucijama koje mogu da koriste u podijeli partnerima. Tako da tu ima obostrane koristi“, kaže Bubonjić.

On objašnjava da su te male partije „one man show“ stranke, odnosno partije jednog čovjeka koji oko sebe okuplja sve ostale i da nema njega ne bi bilo nigdje ni te partije. 

„Zato se često i sav rad partije svodi na promociju tog jednog čovjeka i u konačnici jedini cilj im je korist tog lidera. Takve partije kod nas veoma često nastaju i nestaju i možemo da primjetimo od izbora do izbora da je to jedan začaran krug. Jedni iz opozicije prilaze vlasti osnivajući svoje partije, drugi to radi cijepajući neke vladajuće stranke… i tako svi oni nekako funkcionišu do nekih narednih izbora na kojima skoro pa uvijek ne ostvare nikakav rezultat i jednostavno, bez imalo odgovornosti prelaze kod nekog drugog ili se opet razjedinjuju u pokušaju da nešto ušićare“, kaže naš sagovornik.

On ne vidi svijetlu budućnost za ove partije, ali ne sumnja u „snalažljivost“ njihovih lidera koji će na ovaj ili onaj način „isplivati“.

„Ne vidim nikakvu budućnost ovih partija. Ali, pošto smo mi poznati kao drušvo sa neograničenom političkom neodgovornošću i vidimo da ovdje ne postoji politička neodgovornost za neuspjeh, posebno kod tih lidera malih partija koji su to i postali zbog neodgocvorne politike. Stoga, njih ništa ne spriječava da oni i nakon ogromnih neuspjeha nastave osnivajući neku novu partiju ili samo pređu u neku veću. Tako da male partije će nestajati i nastajati i dalje dok njihovi funkcioneri sebi traže kroz takav način bavljenja politikom uhljebljenje“, rekao je Bubonjić.

Zanimljivo je da se sve ove male partije vode klasičnim interesom i to za određenim pozicijama koje bi im SNSD mogao dati ukoliko odrade dobro posao na narednim izborima. Bez ikakvih planova i ideologija, zajedno u koaliciji sa najljućim protivnicima, ove partije su pristale na sve zarad malo šićara nakon izbora. A da li će ga dobiti odlučiće građani, koji u ovom trenutku nisu baš naklonjeni ovakvim opcijama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *