Vladi Republike Srpske važniji odbornik SNSD-a Rufi od cele Bistrice

Nedeljama se pred očima javnosti odvija borba meštana Bistrice da sačuvaju svoje selo. Jedan čovek i jedna firma su namerili da iskopaju ugalj. Radovi teku uprkos tome što koncesija nije dodeljena. Stanovnici Bistrice i dalje protestuju, čini se bez uspeha.

 

Piše: Milanka Kovačević/Direkt

 

Meštani pitoresknog sela Bistrica podno Kozare su na svojoj koži osetili isto što i Željko Vulić pre 10 godina- vaše je sve dok neko moćan ne baci oko na to. U slučaju Bistrice, preduzeće “Drvo-impex” iz Teslića se namerilo da otpočne eksploataciju uglja. “U taj posao su krenuli bez dokumentacije i mislim da će u hodu pribaviti sve” kaže za “Direkt” rudarski inženjer Daniel Lazić, meštanin Bistrice.

Premijer vređa zdrav razum

Već dva meseca stanovnici pokušavaju da ospore ove radove. Uprkos tome Radovan Višković je potpisao odluku kojom se pokreće postupak dodele koncesije za eksploataciju uglja na inicijativu preduzeća “Drvo-impex” iz Teslića iza kojeg stoji odbornik SNSD-a Srđan Klječanin Rufi. Zvanična vlasnica je, naime, njegova supruga Miljana. U odluci Višković potvrđuje da postoji javni interes sa ekonomskog sociološkog i ekološkog aspekta.

“Ja bih voleo pogledati tog čoveka, pa da mi to u oči kaže- da postoji ekološki interes za pokretanje površinskog kopa. Ovde je upitan i ekonomski, o ekološkom interesu da ne pričamo. Ali je očito da njih nije briga”, komentariše naš sagovornik i dodaje da ga je ova odluka Vlade RS u najmanju ruku neprijatno iznenadila.

 

To je samo dva dana nakon sednice lokalne skupštine na kojoj je odlučeno da se zaustave radovi dok se ne utvrdi kakve dozvole ima izvođač. I onda čovek (premijer

prim. aut.) potpisuje takvu odluku, ja ne mogu da verujem”, govori Daniel. “Radovan Višković i Milorad Dodik se ovde ponašaju kao neki faraoni, oni misle da su božanstva, da je njihova gornja. Ima neki zakon, valjda. Još uvek ne mogu doći sebi. Ako je interes države tih 300 hiljada maraka (procenjeni iznos koji bi prihodovao budžet od eksploatacije uglja), dajte nam dve godine, uplatićemo mi u budžet i nemojte kopati. Ne mogu da dođem sebi da se kolje dobra krava zbog pola kile mesa”, slikovito opisuje naš sagovornik trenutnu situaciju u koju ih je Vlada RS dovela.

Patriota bi da kopa

U Bistrici danas živi oko 700 ljudi od kojih je 120 uzrasta do 14 godina, priča naš sagovornik. “Nama je do Banjaluke 25 kilometara, toliko je i do Prijedora. A oni bi sve da unište i zbog male količine uglja da raskopaju ceo kraj. Dva vrela su doveli u pitanje, mislim da niko ništa nas ni pitao. Klječanin nam je nudio 100 hiljada maraka ako se mi slažemo da on radi tu, kao on je patriota, hoće i da pomaže selo. Mi smo mu u šali rekli da ćemo mu dati 100 hiljada da ne kopa, nismo mi baš beda”, kaže Lukić i dodaje da im je rečeno da izvođač radova nema nikakvu obavezu prema meštanima niti garantuju da će im voda ostati.

A sve je počelo sa planom o izgradnji etno sela i zemljištem koje su meštani prodali izvesnom Božu Mariću za tu namenu. Planove je promenio, a umesto turističkog kompleksa otvara se rudnik.

Eksploataciono polje je na 98 dunuma, međutim, Božo Marić ima samo 36 dunuma u svom vlasništvu. Ostalo je suvlasnik, a niko nije njemu dao saglasnost da može kopati. Ima tu milion začkoljica. Mi imamo tim advokata, veštaka, pripremamo polako”, priča Lazić o borbi koju osim na terenu vode i u institucijama.

 

Pisali Dodiku, Viškoviću, Porfiriju, Šmitu

 

Meštani Bistrice su krajem prošle sedmice pisali predsedniku i premijeru RS, patrijarhu SPC i Kristijanu Šmitu tražeći pomoć. Odgovor im do sada nije stigao ni sa jedne adrese.

“U našem očaju obratili smo se svakome. Ja bi zvao crnog đavola samo da istera ove iz mog sela.”, kaže Daniel Lazić za “Direkt”.

Smešno je pričati, ovde dođe rudarski inspektor i kaže da nema rudarenja jer još, kao, nisu došli do uglja. Pitam ga: kako te nije sramota? A šta su pripremni radovi?”, prepričava naš sagovornik samo jednu od scena koje pokazuju da oni koji predstavljaju institucije brane privatni, a ne javni interes.

Dodaje da nije tačno da su blokirali put. Istina je da su iz firme Drvo-impex” proširili put na račun privatnih parcela.

Nismo mi njima blokirali put. Mi samo ne dozvoljavamo da prelaze preko privatne parcele kuda su proširili put. Vlasnik ne želi da im proda, i on se protivi ovim radovima. Mi smo stalno na ćošku, ne dozvoljavamo da oni idu privatnom zemljom. Oni su hteli kao da ispadnu oštećeni”, priča Daniel i dodaje da je sve bliže odlucida zbog ovakve prakse sa porodicom napusti zemlju.

Razmišljam o tome ako ovaj rudnik proradi na 800 metara od moje kuće, da se sa ženom i decom odselim. Idem negde Kanada, Australija, što dalje od svega. Ne mogu da shvatim da je nekome stalo da uništi ovo mesto. A meni se čini da će prekopati i celu Kozaru, sav je taj južni deo ima uglja. Kad završe sa Bistricom, krenuće dalje”, ubeđen je naš sagovornik.

Sa druge strane, i Božo Marić i Srđan Klječanin su u šturim obraćanjima medijima kategorično tvrdili da rade po zakonu i u javnom interesu, a da u pobuni učestvuje opozicija i “lenštine”.

Nije ni bilo nikakve eksploatacije uglja, već je na jednom mestu zbog obilnih padavina bilo klizište pa se moralo sanirati”, rekao je Marić i dodao da mu nije jasno zašto se neko sad buni jer će se, kako navodi, raditi o površinskom kopu i da neće biti nikakvog zagađenja niti štete za meštane.

Već danima slušam laži o sebi na nekim medijima. Jedino je tačno da sam Srđan Klječanin i da sam odbornik SNSD-a u Tesliću. Nisam vlasnik Drvoexporta. Da li sarađujem i pomažem u poslu Drvoexport i Marić company? Da. Koliko mi je poznato, ove dvije kompanije sve rade u skladu sa zakonom i nijedan korak nije napravljen mimo zakonske procedure”, kazao je Klječanin medijima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *