Zaštititi stećke sa područja Istočnog Sarajeva izgradnjom arheološkog parka

U pitanju su dvije nekropole mramorova, Pavlovac i nekropola u Krupcu.

Zaštita kulturno-istorijskog nasljeđa od izuzetnog je značaja za očuvanje identiteta određenog naroda i potvrđivanje njegovog istorijskog i kulturnog razvoja na određenom prostoru. Specifičnost naših prostora su i stećci, nadgrobni spomenici iz srednjeg vijeka, a prostor Istočnog Sarajeva takođe je bogat ovim spomenicima koji predstavljaju bogatstvo ali ujedno i misteriju istorije Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa posjetili su opštinu Istočna Ilidža, gdje su sa načelnikom opštine Marinkom Božovićem razgovarali o izgradnji arheološkog parka i zaštiti stećaka, koji se nalaze na teritorije opštine Istočna Ilidža, a koji bi bili smješteni na Pavlovcu, gdje se već nalazi stećak Pavla Radenovića, jedan od najvećih na prostoru BiH.

Ranije je dogovoreno da se krajem 2019. godine u saradnji opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo krene u realizaciju ovog projekta a danas je potvrđena saradnja, da bi se na vrijeme pokrenule procedure i stekli uslovi za zaštitu stećaka sa prostora opštine Istočna Ilidža. U pitanju su dvije nekropole mramorova, Pavlovac koji je izmješten 80-ih godina, nalazi se u sekundarnom položaju odnosno na nekoj drugoj lokaciji, i nekropola u Krupcu koja se isto nalazi u položaju na koji je izmještena, prenosi Srna.

Stećci su upisani na svjetsku listu kulturne baštine a najveće dileme se svode na pitanja njihovog porijekla, pripadnosti pokojnika koji su sahranjivani ispod stećaka, kao i simboličkih poruka koje nose pojedine predstave uklesane na njima. BiH izuzetno je bogata ovim kulturno-istorijskim nasljeđem i broji preko 70 000 spomenika.

Stećak Pavla RadenovićaОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *