Dugogodišnja nebriga vlasti u Istočnom Sarajevu za kulturno nasljeđe našeg naroda

Dokaze postojanja Srba u Sarajevu uskoro ćete morati potražiti u Hercegovini. Za to se zahvalite našim lokalnim političarima iz Istočnog Sarajeva koji za 20 i kusur godina nisu našli nijednu prostoriju, a kamoli napravili muzej, gdje bi se adekvatno sačuvale materijalne stvari kao istorijski dokazi tradicije i kulture Srba na ovim prostorima.

Veliki broj vrijednih ostataka materijalne kulture sarajevskih Srba, nošnje, pokućstvo, arhivska građa, fototeka, fonoteka, biblioteka sve se to nalazi u stanu kod jedinog etnologa na našim prostorima, Branka Pjevića.

“Arhivska građa koju posjedujem je veoma značajna, jer mislim da su pojedini dokumenti samo u mom posjedu. Ovi predmeti se u mom stanu ne mogu sačuvati na adekvatan način. Moja želja je da sve to ostavim u nasljeđe našem narodu”, izjavio je Pjević za SPIN Info.

Na ovom prostoru niko od rukovodilaca se nije našao da preduzme određene aktivnostu da se ovi predmeti od istorijske važnosti sačuvaju, a Branko Pjević se obraćao svima, načelnicima, gradonačelnicima pa čak i nadležnom ministrastvu.

Branko Pjević

“Ukoliko se neko ne bude zauzeo da to ove godine uradimo moja zbirka će morati da završi u nekom od muzeja, a pošto je muzej u Hercegovini ponudio najbolje rješenje, vjerovatno će dio naše kulturne baštine završiti u Hercegovini”, zaključuje Pjević.

Pitamo nadležne zašto pozorište u Istočnom Novom Sarajevu čiji je rok izgradnje davno prošao još nije završeno, kad će se konačno iznaći sredstva za galeriju “Kućanski”, kad će biti završen muzej na Palama nakon svečanog predizbornog polaganja kamena temeljca, kad će se iznaći prostorije za kc Kulturni centar Istočna Ilidža, koji v.d. direktora ima, ali prostorija nema i tako dalje. 

Pripremila: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *