28/02/2024

Бесплатан вртић за дјецу без родитељског старања и са сметњама у развоју

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да дјеца без родитељског старања и дјеца са сметњама у развоју од 1. септембра у Српској остварују право на бесплатно предшколско васпитање и образовање.

“Великом броју ове дјеце ускраћено је стимулативно и повољно окружење за развој и учење, због чега је било важно створити законске предуслове да се овој осјетљивој категорији дјеце омогући бесплатно похађање предшколског васпитања и образовања и, самим тим, здрав раст и развој”, изјавила је Тривићева Срни.

Тривићева је напоменула да ће Република Српска обезбиједити средства за укључивање ове дјеце у предшколске установе, имајући у виду да је ријеч о праву од општег интереса.

“Укључивањем у овај програм дјеци без родитељског старања и дјеци са сметњама у развоју биће олакшан почетак обавезног школовања”, истакла је Тривићева.

Она је рекла да се дјеца без родитељског старања и дјеца са сметњама у развоју могу уписати у јавну или приватну предшколску установу уколико установа располаже просторним и кадровским капацитетима.

“Након уписа дјеце, предшколске установе достављају Министарству просвјете и културе потребну документацију која се просљеђује Фонду за дјечију заштиту, из чијих средстава ће се о признатим правима за сваку предшколску установу исплаћивати накнада средстава у висини износа новчаног учешћа корисника услуга у јавној предшколској установи коју је утврдио оснивач јавне предшколске установе на територији јединице локалне самоуправе у којој дијете похађа предшколску установу”, појаснила је Тривићева.

Она је подсјетила да је Законом о измјенама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању дефинисано да Јавни фонд за дјечију заштиту обезбјеђује накнаду за суфинансирање боравка у предшколској установи дјеце којима је утврђен статус дјетета без родитељског старања у складу са прописима којима се уређује социјална заштита.

“Накнада се обезбјеђује и за дјецу са сметњама у развоју која имају налаз и мишљење стручне комисије о процјени потреба и усмјеравању дјеце и омладине са сметњама у развоју, формиране у складу са прописима којима се уређује социјална заштита, узраста од шест мјесеци до поласка у основну школу, а која имају пребивалиште на територији Републике Српске”, навела је Тривићева и додала да ове мјере подржава и Програм популационих мјера.

ИЗВОР: Срна/Глас Српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *