Богат такмичарски програм овогодишњег Међународног фестивала малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву

Међународни фестивал малих сцена и монодраме биће одржан од 3. до 7. децембра у Источном Сарајеву, када ће публика моћи да ужива у богатом и такмичарском и пратећем програму, изјавио је данас новинарима градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, који је и предсједник Организационог одбора Фестивала.

Он се захвалио Министарству просвјете и културе у Влади Републике Српске и општинама Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, које су заједно са градом Источно Сарајево омогућили организацију ове престижне културне манифестације, 24. по реду.

Пројектовани буџет Фестивала износи око 35.000 КМ, а ове године нисмо могли да рачунамо на подршку Министарства цивилних послова БиХ које је у техничком мандату, а због чега смо остали ускраћени за око 10.000 КМ“, рекао је Вуковић.

Изградњом позоришта, поручио је он, као и адаптацијом установа културе на подручју Источног Сарајева, ми снажно подржавамо развој културне инфраструктуре у Граду.

Директор Фестивала Младен Јанковић најавио је богат такмичарски и пратећи програм, наглашавајући да ће стручни жири у саставу предсједник Нина Мазур, театролог и позоришни критичар из Њемачке, те чланови Витомир Митрић, редитељ и Зоран Тодоровић, театролог, додијелити четири награде – за најбољу представу, најбољу монодраму, те најбољег глумца, односно глумицу.

Он је апострофирао продајну изложу слика које су настала на Ликовној колонији „Бели вук“ на Тврдимићима, додајући да ће средстав остварена продајом тих остварења, на иницијативу умјетника, бити усмјерена у изградњу умјетничке галерије у Источном Новом Сарајеву.

Директор Културног центра Пале Мирослав Симовић захвалио се Организационом одбору што ће представа “Југоарта” из Београда “Примадоне” у режији Ирфана Менсура, а играју Тања Бошковић и Рада Ђуричин, бити одиграна и на Палама.

Он није пропустио прилику да се градоначелнику Источног Сарајева Ненаду Вуковићу захвали на помоћи у адаптацији зграде Културног центра Пале.

Селектор Фестивала Љубо Божовић представио је Програм Фестивала, истичући да ће селекцију наредног јубиларног 25. Фестивала бити много лакше изабрати јер ће до тада бити отворено позориште у Источном Сарајеву, које ће задовољавати највише професионалне стандарде.

Он је потврдио да ће Фестивал бити отворен у уторак, 3. децембра, у 20.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево када ће се публици представити Народно позориште Републике Српске са представом “Усамљени запад”.

Истог дана биће отворена изложба радова учесника ликовне колоније “Бели вук 2019”.

Другог дана фестивала, у 17.00 часова биће организована промоција књиге “Ветрушка у данима неба”, чији је аутор Горан Лабудовић Шарло. У 18.30 часова биће одиграна монодрама Штефана Цвајга “Писмо непознате жене”, у режији Милана Мађарева и извођењу Светлане Сретеновић.

У 20.30 часова биће одиграна представа “Недозвани” Нас театра из Горњег Милановца у режији Југа Радивојевића.

У четвртак, 5. децембра у 17.00 часова најављена је промоција књиге “Чекајући жуту војску” аутора Шћепана Алексића. У 18.30 часова биће одиграна монодрама “Шта остаје послије заноса” у режији Исидоре Бјелица, а игра Јелица Брестовац.

У 20.30 часова биће одиграна представа “Истина” Градског позоришта “Јазавац” из Бањалуке у режији Жељка Стјепановића, који и игра у представи заједно са Љубишом Савановићем, Александром Спасојевић и Драганом Марић.

У петак, 6. децембра у 17.00 часова предвиђена је промоција књиге “Није Инстаграм гума на бициклу”, аутора Владимира Каламанде. У 18.30 часова биће одиграна монодрама Агенције “Греца” из Београда по дјелу Бранислава Нушића “Госпођа министарка” у режији Властимира Репића, а игра Љиљана Стјепановић.

У 20.30 часова биће одиграна представа “Југоарта” из Београда “Примадоне” у режији Ирфана Менсура, а играју Тања Бошковић и Рада Ђуричин.

Посљедњег дана фестивала, 7. децембра у 17.00 часова најављена је промоција књиге поезије “Походник по својој вољи” Недељка Зеленовића. У 18.30 представиће се Казалиште “Група” и “Трико циркус театар” Загреб са представом “Мистеро Буфо” у режији Ли Делонга, а игра Дражен Шивак.

У 20.30 часова биће одиграна представа Театра младих Цетиње “Љубавна листа” у режији Бранка Илића, који игра у представи са Гораном Славићем, Николом Крстићем и Маријом Ђурић.

Након тога предвиђена је додјела награда и свечано затварање фестивала.

Организатор Фестивала је Културни центар Источно Ново Сарајево, а покровитељи Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе и информисања Србије, град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, те Туристичка организација “Јахорина” града Источно Сарајево.

Фестивал малих сцена и монодраме је свој живот започео ратне 1995. године у Хаџићима, под називом Фестивал монодраме Републике Српске.

Организатор првог фестивала била је Републичка установа за културно – умјетничке дјелатности Срна фест. Фестивал монодрама Републике Српске имао је задатак да афирмише и награђује професионалног глумца и домаћи текст.

Фестивал је годинама растао и стасао у Међународни фестивал малих сцена и монодраме. Фестивал је изашао из оквира првог фестивала, осим монодрама уврштене су и камерне представе, што се одржало и до данас, по правилу: пет камерних представа и четири монодраме у такмичарском дијелу програма.

ИЗВОР: Срна

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *