28/02/2024

Бурни дани Приједорске регије

Пише: Лана Зечевић

Приједор је још увијек центар усијања и политичке напетости овог кишног октобра. Наш мали град доживио је да се о њему пише широм државе и да његово име садрже сви наслови на порталима.

Иако је недјеља била тмуран дан пропраћен кишом, неповољно вријеме није спријечило људе да се окупе на “протесту” због неопозиве оставке градоначелника Приједора Далибора Павловића. На крају је окупљање било само подршка, јер је Павловић данас званично потписао  оставку.


Говор којим се градоначелник бранио на скупу изречен је демагошки, без конкретних чињеница у љегову корист.
Демагогија је добро позната у политичкој култури као један од учесталих појмова или лаички речено кружења као киша око Крагујевца.

Приједор је мјесто злочина гдје се дешава окршај свих политичких партија у РС, а истакли су се СНСД, ДНС и СДС.
СНСД стандардно не даје никаква објашњења и не одустаје од Приједора као једног од 42 освојена града на протеклим изборима, ДНС је постала опозициона партија, или бар они тако желе да  мислимо. Не бити уз тренутну власт, не значи нужно бити опозиција и бити уз народ.
Народни посланик Небојша Вукановић, иако је у Требињу, будно прати сва дешавања и преноси уживо на свом блогу. Јуче се на тапету нашао замјеник градоначелника Жарко Ковачевић, члан Уједињене Српске.
Жарко је етикетиран као фашиста због спорне фотографије коју је и сам објавио у претходном периоду. Ипак, читајући коментаре, народ  се успротивио Вукановићу и стао у одбрану младог замјеника. Народ је уз Вукановића и он има неоспорно поштовање грађана , али су овог пута подржали Жарка који се истакао у Приједорској регији и стекао подршку народа. Жарко од сутра преузима функцију градоначелника док се не одрже нови избори.


У странкама се истичу миљеници и потенацијални кандидати, а дискусије се воде свакодневно.
Млади људи из Приједора активирали су се у анализама око политичке ситуације, али не у довољној мјери. Кроз разговор са младим и перспективним људима може се закључити да се не укључују у политику јер се она у нашој држави води од стране истих особа већ дуги низ година. Млади људи немају утицаја на доношење одлука. Ипак, пробудио се бунт у неколицини која је можда довољна да пробуди и остале.

Очекује нас бурна политичка јесен и почетак зиме у Приједору.

Шта ће се дешавати у наредном периоду?
Кога ће опозиција изабрати као кандидата?

Да ли ће Маја Драгојевић искористити другу шансу или ће дати прилику неком другом?

Да ли ће СНСД изгурати причу о подметању фотографија и успјети задржати овај град?
Дефинитивно је опозиција загризла и ближе је него икад у остваривању својих циљева.

Будно пратимо дешавања у наредном периоду!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *