29/02/2024

Википедија на српском језику побједник међународног такмичења у уређивању референци на Википедији

У периоду од 15. јануара до 5. фебруара одржано је такмичење у уређивању референци на Википедији. Кампања је глобалног карактера и спроводи се у земљама широм свијета у склопу прославе рођендана  Википедије на енглеском  језику.

Ове године Викимедијина заједница Републике Српске и Викимедија Србије  заједно су учествовале у такмичењу за земље Централне и Источне Европе. Подршку су пружиле и Универзитетска библиотека Светозар Марковић, Матична библиотека Источно Сарајево, ЈУ Народна библиотека „Др Љубо Михић“ Љубиње и ЈУ Народна библиотека „Војислав Лубарда“ Рогатица.

Након 20 дана такмичења, Википедија на српском језику заузела је прво мјесто са 17.112 унијетих референци. Услиједиле су Википедија на пољском језику са 4.376 унијетих референци и Википедија на македонском са 3.526 референци.

Колико су уредници Википедије на српском језику били ажурни говори и податак да је чак петоро уврштено у 10 најбољих уредника ове глобалне кампање.

Значајне резултате у овом заједничком успијеху остварили су и уредници из Републике Српске. Двоје библиотекара нашло се међу десет најбољих уредника Википедије на српском језику и биће награђени сертификатима Заједнице. Пет најбољих учесника из Србије и Српске биће награђено и новчаним ваучерима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *