Град Источно Сарајево основао предузеће које ће управљати фабриком МОФАС

О судбини радника јединог предузећа из области металне индустрије (МОФАС) на подручју Источног Сарајева којем пријети стечај, расправљало се данас на сједници Скупштине града Источно Сарајево. 

Одборници су усвојили Одлуку о оснивању новог предузећа “Директне инвестиције Града Источно Сарајево” (ДИГИС) чији ће примарни задатак бити да средствима које је дотирала Влада РС у износу од два милиона марака купи 51 % власничког удјела предузећа МОФАС, будући да је то једини начин да се покушају спасити радна мјеста, али и обезбиједити наставак производње.

МОФАС је предузеће које годинама уназад има проблеме у производном смислу, губици и дуговања радницима и добављачима гомилали су се годинама.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истиче да је Влада РС задужила Град да оснује предузеће, купи 51% удјела у власничкој структури, али и понесе одговорност за будуће пословање предузећа. 

Управо је то циљ ДИГИС-а, да купи тих 51 %, и не само то, него да заједно са осталим привредним субјектима који су вољни да се удруже с нама уђе у процес акционарства на подручју града” рекао је градоначелник осврнувши се на критике суграђана да се у граду већином инвестира за изградњу паркова и тргова, а да је Источном Сарајеву неопходна фабрика.

Одлуку о оснивању предузећа које ће управљати МОФАС-ом подржала је и опозиција на челу са СДС-ом. 

Нисмо могли гласати против јер би тиме била окончана судбина радника предузећа”, истиче одброник СДС-а у СГ ИС Марко Сикима, али и додаје да се на овај начин само продужава агонија радника јер средства од два милиона марака ће припасти тренутним власницима и неће моћи да се користе за исплату нагомиланих обавеза предузећа. С друге стране, Град у буџету за наредну годину нема планирана средства којима би располагао у случају даљих потешкоћа у функционисању предузећа, наглашава Сикима. 

Радници су више пута протестовали, одржавани су састанци са представницима локалне заједнице и ресорног министарства, а на крају су тражили помоћ од највишег руководства Српске.

Предузеће „Мофас“ је прије шест година Влада Републике Српске формирала са инвеститорима из Њемачке и Тешња на имовини некадашњег гиганта “Фамоса”.

У новоформираном предузећу 49 одсто власништва има „Фамос“, који је у већинском власништву Републике Српске, фирма „Паул Бернхардт“ има два одсто, њен власник Оте Дирк 24 одсто, док Шефик Хусаковић из Тешња има 25 одсто.

Аутор: Сања Васковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *