Пет. дец 8th, 2023

Дрво вриједности 6 000 КМ у Источном Новом Сарајеву

Након што је на једној од сједница Скупштине Града Источно Сарајево опозиција замјерила градоначелнику Љубиши Ћосићу прекомјерно трошење буџетских средстава за обиљежавање славе Града која је грађане коштала 42 000 КМ, градоначелник није остао дужан да узврати опозицији колико је градска власт за вријеме мандата Ненада Вуковића (ПДП) потрошила само за церемонију затварања Европског зимског омладинског олимпијског фестивала (EYOF) 2019, који је одржан од 10. до 15. фебруара 2019. године.

На основу докумената које је Ћосић предочио јавности, потрошено је 330.270 КМ буџетских средстава Града Источно Сарајево само за церемонију свечаног затварања игара. Имајући у виду да је плаћена кредитним средствима, долазимо до невјероватне суме од 400.000 КМ са каматама. Оно што је спорно је и то да је уговор о организацији церемоније свечаног затварања закључен након проведеног преговарачког поступка без објаве обавјештења, што је најнетранспарентнији облик јавне набавке.

Цијене појединих ставки су изненадиле грађане, као што је цијена ватромета утрајању до пет минута која је плаћена 14.480 КМ, или конференције за новинаре од 6.500 КМ о чему је СПИН Инфо раније писао.

Одборник ПДП-а у СГ Раде Ћосовић замолио је градоначелника да престане причати о EYOF-у или да поднесе кривичне пријаве, износећи при томе податак да је приликом постављања бине за завршну церемонију и ложа за госте морало бити посјечено једно дрво за које је Општина Источно Ново Сарајево, на чијој територији се церемонија затварања одржавала, а чији је начелник у то вријеме био управо Ћосић, од организатора тражила одштету у вриједности од 6 000 КМ.

Дакле, 6 000 КМ за једно посјечено дрво.

Градоначелник је потврдио да су средства на рачун општине за ове намјене убрзо била и уплаћена, јер га нико није питао да ли се смије посјећи дрво.

Међутим, тренутно се на територији ове Општине дешава мања еколошка катастрофа, односно грађевинским радовима уништава се највећа природна оаза општине, Парк “Сунце”. Немаром компаније “Марвел”приликом извођења радова посјечено је око 30 стабала, о чему смо такође писали.

Очекујемо да ће у скорије вријеме на име одштете, и на рачун Општине Источно Ново Сарајево и сада бити уплаћено 180.000 КМ због посјечених 30 стабала у парку.

Аутор: Сања Васковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *