Пет. сеп 22nd, 2023

Лажирали број студената како би добили представника у Студентском парламенту УНИБЛ? 

Студенти бањалучког Универзитета  који планирају да се кандидују на предстојећим студентским изборима, сумњају да је предсједник Уније студената Републике Српске Никола Бојић, заједно са руководством Економског факултета лажирао списак броја студената како би на тај начин добили још једног представника у Студентском парламенту.  

Пише: Сања Васковић

Према Правилнику о начину избора и броју чланова Студентског парламента у његов састав улазе представници студената сразмјерно броју студената на факултетима.

Незадовољни студенти Универзитета у Бањој Луци протеклих дана су на протокол Универзитета као и Студентској централној изборној комисији на челу са проректором за наставу и студентска питања и предсједником ЦИК Гораном Латиновићем, предали захтјеве у којем траже да се јавно објави списак студената свих факултета, међутим одговор нису добили.

Подаци директора финасијске службе Универзитета Душка Лазића показују да Економски факултет има знатно мање студената од броја који се приказује тј. 1009 студената.

Директор Лазић нам је рекао да је предао списак броја уписаних студената у академској 2021/22. години проректору Латиновићу, те да се он ограђује од цијеле ситуације и пребацује одговорност на руководство Универзитета и поменутог (Економског) факултета”,  стоји у писму незадовољних студената нашој редакцији.

Осим што су грубо игнорисани њихови захтјеви и нису добили податак о броју студената сматрају да поменуто руководство крши законске одредбе, односно Правилник о начину избора и броју чланова Студентског парламента и избору студената у наставно-научна/умјетничка вијећа факултета који налаже да да се чланови изборне комисије бирају из реда најбољих студената.

Изражавамо сумњу да се не ради о најбољим студентима на Универзитету, већ о онима који су подобни и слушају наредбе предсједника Студентског парламента Радована Јалића и предсједника Уније студената Николе Бојића који су чланови СНСД-а, те раде у интересу своје партије, а не у интересу студената. Захтјеве смо упутили и декану Економског факултета, те смо захтијевали састанак са њим, али нас није хтио примити и разговарати о нашем проблему”, кажу студенти.

За оптужбе о лажирању списка студената, питали смо и предсједника Уније студената Николу Бојића.

Ово је питање које требате упутити ЦИК Универзитета у Баљој Луци“, кратко је одговорио Бојић.

Питање смо упутили и чекамо одговор.

 Студентска изборна комисије је одбацила захтјеве студената и наставила са прихватањем, како кажу, лажног фалсификованог списка са Економског факулета због притисака од стране предсједника Уније студената Републике Српске који је студент Економског факултета.  

У четвртак 16.12.2021. године затвара конкурс за пријаву кандидата, ако до тада не добијемо одговор на наше захтјеве, те не дође до ревизије спискова легитимитет избора може бити оспорен, што никоме од нас није у интересу“, закључују незадовољни студенти.

1 thought on “Лажирали број студената како би добили представника у Студентском парламенту УНИБЛ? 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *