Источно Сарајево ни СДС-у ни СНСД-у не дугује ништа

Пише: Сања Васковић

Ових дана високи званичници на политичкој сцени Републике Српске и Босне и Херцеговине односно предсједник СДС-а Мирко Шаровић и министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац путем медија “препуцавају” се ко је, шта и колико урадио за Републику Српску, али и најважнији економски, културни и административни центар источног дијела Републике Српске Град Источно Сарајево у којем, обојица живе.

Тако је господин Шаровић у интервју за портал Српска Инфо под називом “15 година које су појели црвени скакавци” (који нимало не приличи говору једног политичара) као предсједник најјаче опозиционе странке у РС и као неко ко се очигледно припрема за кандидата за неку од инокосних фукција на предстојећим изборима, упитао се шта смо постигли у задњих 15 година.

Имамо ли добар стандард? Могу ли млади људи, чим постану пунољетни, да нађу себи посао, осамостале се, планирају породицу и ђецу?  Могу ли да граде себи куће, купују станове? Дајемо ли шансу талентованим и најбољим студентима, могу ли да се запосле? Имамо ли добре руководиоце, имамо ли позитивну селекцију у кадровској политици, добијају ли најбољи ђаци стипендије и подршку друштва, питао је Шаровић.

Да ли је узрок свему овоме то што најгори владају најбољима? И тако деценијама. Као у оном старом вицу кад су се Американац и Енглез хвалили шта све имају, а наш човјек им рекао да ми имамо лопова који им све то могу покрасти“, пише Шаровић.

На питања актуелног предсједника СДС-а и дугогодишњег фактора на политичкој сцени Републике Српске и Босне и Херцеговине на различитим функцијама брже- боље, да грађани не би били ускраћени, стигао је одговор актуелног министар у Савјету министара БиХ Сташе Кошарца који каже да Шаровић грађанима Источног Сарајева и Републике Српске није саградио ни најобичнију шупу. Кошарац у изјави за СРНУ наводи то да није било Милорада Додика и влада Републике Српске, које је предводио СНСД, одборници Скупштине града Источног Сарајева и данас би сједили у студентским клупама Електротехничког факултета у Лукавици, уједно подсјећајући на неке од инфраструктурних пројеката у Источном Сарајеву.

Шаровић и његова екипа опустошили су привреду града, који се, од индустријског гиганта претворио у Чикаго из времена Ал Капонеа. Градом су владали мафијашки кланови, а нормалан свијет није смио изаћи на улицу, нити паркирати аутомобил на јавном паркингу. То је био резултат владавине Мирка Шаровића и СДС-а у Републици Српској и Источном Сарајеву “, рекао је Кошарац.

Док трају политичка препуцавања и одмјеравања снага, чињеница је да су за овакво стање у Републици Српској у којој нажалост млади не виде будућност (чак и сан о државном послу полако блиједи) криве погрешне политике задњих 30 година чији су учесници СДС, али и СНСД као најјачи политички фактори чије књижице отварају сва врата, зависно од нивоа власти. Специфичност Града је тај што је једини састављен од општина, у три је на власти СДС, а у остале три СНСД, док је Град након 20 и кусур година коалције СДС-ПДП и безброј пропалих пројеката преузео СНСД. Након што је градоначелник обезбиједио скупштинску већину наставило се са политиком “наших” почев од именовања начелника одјељења, до појединих директора организација у саставу Града, дакле подобни, а не стручни. Осим тога, на политичкој сцени имате и људе који су промијенили пар странака, дио су сателитских партија, и увијек су тас на ваги, и одлучују о политичким промјенама у Граду, годинама исти, на различитим функцијама.

Источно Сарајево расте и развија се инфраструктурно, али нису га саградили ни СДС ни СНСД, већ народ који је на ледини послије рата подигао нови “град”, и од новца свих грађана Републике Српске. А када говоримо о страначким запошљавањима, стипендијама студената, па макар и било каквом давању из буџета општина или града, СДС је почео са оним “дајте нашим” а СНСД наставио, и трајаће све док не будемо кажњавали оне који безочно краду од народа и док младе и перспективне снаге не схвате да је пет до 12 и да припадност странци, уцјене и ћутање нису излаз из овог моралног суноврата већ једино- здрав разум!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *