Манифестација српском композитору у част одржана у Источном Сарајеву

Манифестација “Дани Војина Комадине” одржана је на Музичкој академији у Источном Сарајеву. У оквиру смотре посвећене овом српском композитору одржан је и научни скуп, на којем су учествовали гости из Србије, Украјине, Русије, Хрватске и БиХ.

Члан Организационог одбора, магистар музике Пеђа Харт рекао је да је научни скуп “Савремено и традиционално у музичком стваралаштву” покренут ове године и већим дијелом је посвећен проучавању стваралаштва Комадине.

– Задовољни смо одзивом гостију из Србије, Украјине, Русије, Хрватске и БиХ, који су одржали веома успјешне и конструктивне сесије из области музикологије, музичке педагогије, музичке теорије и извођаштва – навео је Харт.

Један од 26 излагача на научном скупу био је Зоран Комадина, који је гостима и студентима Музичке академије говорио о односу његовог оца према традицији и музичком насљеђу.

У оквиру манифестације одржан је и веома успјешан концерт, на којем су сопран Клаудија Кркотић и пијаниста Соња Радојковић промовисале компакт диск “Тражим помиловање”, вокални опус за глас и клавир Војина Комадине.

У завршном дијелу ове културне манифестације, која је реализована трећу годину заредом, професори на Музичкој академији Валентина Дутина и Ивана Церовић представиле су ауторски рад, књигу “Аналитички приказ музичког дјела кроз призму и интеракцију различитих музичких динамика”, припреману око три године.

ИЗВОР: Срна

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *