Међународни филмски фестивал “Први кадар” Источно Сарајево- допринос ширењу филмске културе

Премијерним приказивањем у Републици Српској играног филма “Пијавице”, редитеља Драгана Маринковића у понедјељак, 11. новембра, у 19.00 часова у Зворнику је свечано отворен 13. Међународни филмски фестивал “Први кадар”.

Фестивал повезује градове Зворник и Источно Сарајево.

С обзиром да ће “Први кадар” бити одржан у два града, умјетнички директор и селектор Фестивала Александра Митрић Штифанић каже да и ове године настављају са мисијом децентрализације културе и филмске умјетности, чиме ће дати значајан допринос развоју филма и кинематографије у Републици Српској и БиХ.

У званичном такмичарском програму фестивала такмичиће се 33 филма из 16 земаља, који ће бити приказани у пет фестивалских селекција: ” фокусу” – Међународна селекција документарних филмова; “Екс ЈУ у фокусу” – Регионална селекција документарних филмова са екс Ју простора; “Кратке приче” – Међународна селекција кратких играних филмова домаћих и страних аутора; “Кључ за филм” – Међународна селекција кратких играних филмова студената филмских академија из земље и свијета и “Нови погледи” – Међународна селекција документарних филмова студената филмских академија из земље и свијета.

“Ове године у фокусу Фестивала је човјек, његов однос према животу, умјетности и природи, његова лична и историјска борба, али и величанственост људске побједе и наших великана”, каже Штифанићева.

Она прецизира да ће у такмичарском програму фестивала ове године бити два дугометражна документарна филма номинована за престижну награду “Оскар”, али и студентски филмови који су номиновани за најзначајније филмско признање за кратки документарни филм ИДА, као и филмови који су добитници значајних филмских награда и признања.

Фестивалски жири ће радити у саставу: предсједник жирија режисер и декан Академије уметности Београд Драган Елчић, филмски критичар и директор Филмских сусрета Ниш Срђан Савић и режисер уредник документарног програма РТРС-а Бранко Лазић.

Едукативни и пратећи програм фестивала је у знаку филмског глумца, у чије име ће бити одржане двије промоције књига, као и мастерклас предавање “Основе глуме на филму”.

У плану је и промоција књига и издања о документарном филму, али и предавање о умјетности у доба ријалитија.

За најмлађе у Источном Сарајеву и Зворнику Фестивал ће у оквиру “Кидс фест” програма приказати избор најбољих анимираних филмова са Међународног фестивала анимираног филма “Константинов златник” из Ниша, као и анимиране филмове које су направили полазници Филмске школе “Првог кадра” прошле године у Зворнику.

“И ове године посебно је богат и занимљив вечерњи програм. Поред играног филма `Пијавице`, у оквиру фестивала, публика у Зворнику ће, прије београдске премијере, имати прилику да премијерно види играни филм `Ајвар`, редитеља Ане Марије Роси”, додаје Штифанићева.

Поводом 70 година од оснивања Југословенске кинотеке, Савјет фестивала “Први кадар” донио је одлуку да се “Лик кнеза Павла за допринос очувању филмске грађе и ширењу филмске културе” додијели овој значајној филмској установи.

Осим овог признања, фестивал ће на свечаној церемонији отварања уручити још два значајна признања: за развој фестивала и промоцију домаћег документарног филма у свијету.

Фестивал ће бити затворен у Источном Сарајеву свечаном додјелом награда и премијерним приказивањем играног филма “Пијавице” у овом граду.

Овогодишњи фестивал биће одржан од 11. до 16. новембра у Зворнику и Источном Сарајеву преноси Срна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *