НАШ СТАВ: Да ли је 650.000 КМ за “нову” градску телевизију одговорно понашање према средствима грађана?

Скупштина града Источно Сарајево на сједници одржаној 27.12.2019. године усвојила је буџет за наредну годину у износу 11.214.431 КМ, што је више за око 900.000 КМ у односу на нацрт.

Градоначелник Ненад Вуковић рекао је да је буџет реалан и остварив и да то показује да се Градска управа одговорно понаша према средствима грађана.

Међутим, да ли одговорно понашање градске управе подразумијева издвајања у износу од 350.000 КМ буџетских средстава намијењених за Градску радио и телевизију (сада ОСМ), након што су матичну РТВ Источно Сарајево немаром довели до пропасти и угасили? При том, за куповину је раније издвојено додатних 300.000 КМ? ( Скупштина Града ИС, 26.07.2019. – одлука о кредитном задужењу града у износу од 300.000 КМ).

Опозициони одборници су напомињали да је ова одлука о куповини телевизије проблематична. Истичу и да се није ишло у транспарентан процес јавне набавке. Осим тога, оно што се мање зна је да се осим наведеног износа, мјесечно издвајају одређена средства за изнајмљивање простора и кориштење репетитора “нове” телевизије.

О нерационалним одлукама скупштине у случају куповине телевизије и раније смо писали, као и о Аграрном фонду, који од свог оснивања у априлу мјесецу 2019. године, још није понудио конкретне пројекте од којих су грађани имали непосредне користи, а издвајања из буџета за овај фонд су повећана на чак 200.000 КМ у наредној години. Поставља се питање, на онову којих резултата је одобрено ово повећање средстава?

Градоначелник је истакао да је за субвенцију јавног градског превоза планирано око 300.000 КМ, а из тих средстава, и у овој зимској сезони, биће финансиран бесплатан превоз дјеце на Јахорину у оквиру Пројекта бесплатног скијања.( Напомињемо да је у оквиру пројекта “паметног јавног превоза”само за андриод апликацију издвојено 30.000 КМ.)

Са дневног реда скинута је информација о стању у области спорта на подручју града у 2017/2018. години, након што су опозициони одборници истакли да је градска управа показала немар и незнање о спорту на територији Источног Сарајева, будући да у предложеном документу односно Информацији о стању спорта у граду није било података о спортским колективима из Источног Новог Сарајева.

Неравномјерна расподјела буџетских средстава на штету је свим грађанима Источног Сарајева.

Пише: Сања Васковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *