Одговор Актива младих СДС-а ИНС везано за парк “Сунце”

Након што смо објавили текст “Афера парк ‘Сунце’, јер корона је монотона” у којем наводимо да нам млади СДС-а нису на вријеме доставили одговоре на постављена питања, одговори су данас стигли на нашу адресу, како смо и обећали, у интересу јавности, одговоре објављујемо у потпуности.

1.На који начин сматрате да је угрожен парк „Сунце“ у општини Источно Ново Сарајево ако је из ове општине наведено да се измјене регулационог плана не односе на ову локацију?

Актив младих СДС-а: “Потребно је направити видљиву разлику између онога што представници општине наводе и
активности које они спроводе. Као што је познато, није први пут да наводе једно, а спроводе друго.
Чињеница је да је скупштинска већина СНСД-а на челу са начелником донијела одлуку о измјена регулационог плана којa СЕ ОДНОСИ на парк “Сунце”, која је још увијек важећа и којом се предвиђа уништавање дијела Парка и изградња објеката.
Хронолошки слијед догађаја је био:
9.4.2020. – СДС ИНС објављује саопштење у којем се наводи да одборници СДС-а неће учествовати на сједници Скупштине због одлуке у Дневног реда којом је предвиђено уништавање дијела Парка.
10.4.2020. – СНСД и скупштинска већина усвајају поменуту одлуку о измјени регулационог плана и изградњи зграда на подручју Парка. СНСД и скупштинска већина одбијају приједлог појединих одборника за усвајање одлуке којом се ограничава даљње уништавање Парка.
Потом млади СДС-а покрећу онлајн петицију, у борбу за очување Парка укључују се и грађани и под притиском јавности начелник декларативно одустаје од уништења дијела Парка, тачније пола од планираних зграда је објавио да се неће градити.
Дакле, још је на снази скупштинска одлука о уништењу дијела Парка, али ето чекамо да СНСД и начелник пониште накарадну одлуку коју су донијели без пристанка јавности.
Свима је јасно да није било притиска јавности да би се та одлука спровела у дијело као и многе друге одлуке које су биле против интереса грађана Источног Новог Сарајева.

2. Да ли сматрате да су потписи за петицију „Сачувајмо парк“ сакупљени нетранспарентно, будући да на штанду није било никаквих ознака организатора, односно политичке партије која стоји иза петиције? Тако грађани који су евентуално потписали
можда нису знали да ће њихове потписе искористити млади СДС-а?


Актив младих СДС-а: У вријеме када осуђени криминалци постају директори, када пропали ђаци постају министри, када се народни новац троши цинично је стављати нагласак на то да ли је у некој
акцији била видљива ознака СДС-а или не. Свако добронамјерном је јасно да је циљ акције био заштита Парка и млади СДС-а су поносни што су били дио те активности.
Прецизније, током онлајн петиције у којој је било наведено да су млади СДС-а позивају суграђане на заштиту Парка, дио грађана нам се обратио са приједлогом да се склони из текста „млади СДС-а“ како би се покушало окупити што шири круг суграђана у борби за
Парк. Цјенећи да је то добронамјеран приједлог, млади СДС-а током прикупљања потписа на штанду нису наглашавали страначку припадност, пошто нам је циљ заштита Парка.
Дакле, неком злонамјерном је проблем и кад је наведено „млади СДС-а“ и кад није наведено „млади СДС-а“.
Срећом, огромна већина грађана је препознала праву поенту акције, а то је заштита Парка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *