21/02/2024

Општина Источна Илиџа обезбједиће средства за тестирање становника на вирус корона

Штаб за ванредне ситуације општине Источна Илиџа донио је закључак о исплати средстава за тестирање становника са подручја ове општине на вирус корона.

За рефундирање трошкова тестирања финансијска средства ће бити обезбјеђена од средства планираних за једнократне помоћи, али ако буде потребе и других буџетских ставки.

Од 550 угрожених становника са подручја наше регије само 12 је тестирано што је изузетно мали број, сматра начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић, и додаје да је неопходно извршити тестирање што већег броја становника у циљу спрјечавања ширења вируса корона.

“Спремни смо да одустанемо од свих капиталних пројеката које је општина планирала у 2020. години у корист здравља наших становника, јер уколико грађани изгубе здравље узалуд су сви инфраструктурни пројекти”, истакао је начелник општина Источна Илиџа Маринко Божовић на ванредној конференцији за медије одржаној данас у просторијама општине.

 Предност приликом тестирања имаће становници општине Источна Илиџа који су добили рјешење о самоизолацији, тренутно их је 91, али и здравствени радници.

Начелник напомиње да су препоруке Свјетске здравствене организације да се тестира што већи број људи како би се ефикасније сузбило ширење вируса.


Источна Илиџа једина је општина у Републици Српској која је предвидила средства из буџета за куповину неопходних тестера.


Закључак ступа на снагу даном доношења, а примјењиваће се док траје ванредно стање усљед епидемије вируса корона у Републици Српској.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *