Осумњичен за примање мита- разлог за политичке обрачуне у Источној Илиџи

Након што су прије два дана припадници Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске претресли службене просторије у општини Источна Илиџа у којима дужност обавља лице чији су иницијали С.Ш. због сумње да је извршило кривично дјело примање мита, прича је, умјесто да остане предмет истраге надлежних органа, постала предмет политичких и предизборних говора и међусобних оптужби кандидата за позицију начелника ове општине, актуелног Маринка Божовића (СДС) и кандидата испред СНСД-а и коалиције Небојше Шешлије.

Наиме, како је саопштено из МУП-а, наведено лице се сумњичи да је у два наврата прошле године на свој жиро рачун примио око 18.130 КМ од предузећа из Сарајева, како би као стручно лице у Одјељењу за просторно уређење и стамбено-комуналне послове у општини Источна Илиџа прекршио службена овлаштења у поступку додјеле локацијских и урбанистичко-техничких услова за изградњу стамбено-пословног објекта.

Овај догађај послужио је СНСД-у као повод да се обрати јавности, односно грађанима Источне Илиџе.

“Општински одбор СНСД-а Источна Илиџа поздравио је акцију МУП-а Републике Српске усмјерену на сузбијање криминала и корупције у општини Источна Илиџа и позвао начелника општине Маринка Божовића да јавности пружи прецизан одговор о криминалним радњама у општинском урбанизму и због скандала поднесе неопозиву оставку”, наводи се у саопштењу достављеном медијима, преноси СРНА.

СНСД Источне Илиџе сматра да начелник општине мора да сноси терет одговорности због евентуалних криминалних радњи својих блиских сарадника, те су га позвали да умјесто кратких и нејасних саопштења јавности пружи прецизан одговор о криминалним радњама у општинском урбанизму.

У супротном, свима ће да буде јасно да не зна да руководи општином, да су му привредници из Сарајева важнији од привредника из Источне Илиџе и да можда и сам учествује у нелегалним радњама“, наводе из СНСД-а.

Осим тога, како кажу, начелник покушава да “пере руке од овога” и “прокоцкао је повјерење чак и својих бирача“, ово је “неопростив скандал” па је потребно да поднесе “неопозиву оставку“, сматрају из СНСД-а.

На ове прозивке одговара и начелник Божовић тврдећи да је лице С.Ш. заправо кадар СНСД-а запослен у овој општини и ” да (СНСД) перете руке од вашег кадра онда када вам више не треба, јасно је као дан, али нећемо заборавити да је лице С.Ш. свакодневно пропагирало вашу политику, уз пријетње да ћемо видјети када његови дођу на власт. Такође, нећемо заборавити ни то да сте поменуто лице 2016. године предлагали за начелника Одјељења за урбанизам“, наводи начелник општине у саопштењу достављеном и нашем медију.

Начелник се осврнуо и на једну од спорних набавки ЈЗУ “Србија” о чему је наш медиј први обавијестио јавност.

Видјели смо како се директор Болнице ‘Србија’, члан вашег општинског одбора, нашао у центру ‘неопростивог скандала’, како рекосте, са набавком спорног уређаја и више него спорне вриједности. Је ли мислите да је неко то заборавио? Је ли мислите да можете, са таквом мрљом, имати мјесто начелника ове часне и поштене општине, у којој раде часни и поштени људи, уз изузетак вашег страначког колеге?

Да политичка реторика често оде од теме о којој се говори јасно је и у овом случају, када се начелник умјесто на могуће криминалне радње у општини којом руководи осврће на рад политичког противника.

Умјесто што ширите дезинформације и сијете неповјерење у рад истражних органа, стварајте конкретна дјела. Да останете упамћени по нечему, осим по набавци апарата за дијагностификовање периферних артеријских болести и садњи стабала у августу“, закључује се у саопштењу начелника Општине Источна Илиџа Маринка Божовића.

И тако, политичка кампања је увелико у јеку, а грађани би ипак требало свако политичко обраћање будућих кандидата гледати кроз призму конкретног политичкох дјеловања, да не би постали само бројеви на бирачким списковима, црвени, зелени или како нас већ и којим бојама фарбају.

Аутор: Сања Васковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *