21/02/2024

ПИСМО ЧИТАЛАЦА: Тренутна ситуација у Источној Илиџи подрива неповјерење грађана у изборни процес

О новонасталој политичкој кризи у општини Источна Илиџа воде се бројен полемике, а на нашу адресу стигла је реакција једног од читалаца о свеукупној политичкој ситуацији на подручју Републике Српске, али и (не)законитим одлукама Скупштине општине Источна Илиџа. Писмо преносимо у цјелости.

Посљедњи примјер преласка одборника у Источној Илиџи, подразумијева дубље унутарстраначке процесе о којима се у јавности не води дебата. То се прије свега односи на начин избора и предлагање кандидата за одборнике, који се у основи своди на то да пар утицајних људи око предсједника одбора странке кандидује подобне,а не способне, који углавном немају политичког знања, нису прошли обуке, немају довољно информација и ту су углавном да слушају директиву и гласају.

Дакле, нема унутрашње демократије, дискусије, дијалога, предлагања кандидата, бирања најбољих који знају, хоће и могу да заступају грађане и боре се демократским путем за бољитак својих локалних заједница, већ намирење партикуларних интереса појединаца или групе. Пошто се политика свела на математику и с обзиром да се закони не примјењују баш увијек и у свакој локалној заједници подједнако, сасвим је могуће да се одлуке тако формирани,х ипак у складу са законом скупштинских већина не поштују, јер смијењени однесу печате са собом, па се све сели на правосудни ниво гдје се на одлуке чека по пола године или више, а онда слиједе жалбе,а у међувремену се скупштинска већина може опет промијенити и ето поништења првих, или већ поништених одлука.

Тако се све врти у зачараном кругу, а Министарство управе и локалне самоуправе ријетко реагује на вријеме и не проводи законом прописану надлежност, те на тај начин доприноси општој збрци и додатном неповјерењу грађана у установе, институције и сам изборни процес.”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *