Претпразничко расположење, “Свети Никола” у Источном Сарајеву

Хришћани вјерују да је Свети Никола чудотворац. Овај провославни светац сматра се и заштитником дјеце, те је посебно омиљен међу малишанима.

Свети Никола данас је у својој свечаној кочији прошао Сокоцем, те се радовао, дружио и разговарао са неколико стотина малишана којима је подијелио слаткише.”Никољданска поворка” кренула је из порте Цркве Светог пророка Илије, а потом се зауставила испред соколачке Установе за предшколско васпитање и образовање, те основне и средње школе, даривајући дјецу и младе слаткишима.

У овој општини сваке године традиционално се организују “Никољданске свечаности” . Свети Никола обиљежавао се и на Палама. Наиме, малишани дјечијег вртића “Бубамара” на пригодан начин обиљежили су своју крсну славу.

Поводом празника Светог Николе, у оквиру манифестације “Зима у Источном Сарајеву” у четвртак, 19. децембра са почетком у 12 часова биће организована подјела пакетића за најмлађе суграђане.

Овај светитељ је спашавао насукане и изгубљене бродове, па се сматра заштитником морепловаца. Због тога га морепловци често позивају при опасним ситуацијама или бродоломима. На овај датум су све лађе, гдје год се налазе, бацале своја сидра и до сутрадан мировале, одајући славу овом светитељу. Данас се уочи празника често заустављају лађе док се морнари помоле светитељу и онда настављају пут. 

Свети Никола једна је од најчешћих слава у Срба.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *