Просјечна августовска плата у РС 910 КМ, да ли смо реални?

О значају медија за формирање здравог друштва и критику система сувишно је говорити, као и о томе како изгледа медијска слика наше, сусједних држава али и свијета. Међутим, поред мејнстрим медија, значајно је да још увијек постоје медији који свој посао схватају озбиљно и интерес грађана стављају изнад сопственог, и интереса политичких елита и утицајних грађана који медије стављају под сопствену контролу.

Тако је помало неукусно објавити сувопарне статистичке податке о просјечној плати грађана Републике Српске. Узети их као релевантне, “здраво за готово”, и наметнути вијест о просјечној плати од 910 КМ, у земљи чији грађани једва зарађују новац за сопствене потребе, преживљавају, гдје је одлазак на море, планину и друге активности још увијек луксуз. “Просјечна августовска плата након опорезивања у Републици Српској износила је 910 КМ и у односу на јул номинално је мања за 0,1 одсто, а реално већа за 0,2 одсто, изјавио је  вршилац дужности директора Републичког завода за статистику Јасмин Комић”. Објавио Глас Српске. 

Даље се наводи : “У августу ове године у односу на исти мјесец лани, највећи номинални раст плате од 29,29 одсто, након опорезивања, забиљежен је у подручју пословања некретнинама, док је највеће смањење од 2,8 одсто било у подручју финансијске и дјелатности осигурања.” Звучи лијепо да камуфлира цифру просјечне плате, која је заиста нереална, и одређивана помоћу параметара који не представљају реално стање економске слике државе. Међутим, статистика је свој дио посла одрадила, кривица је на људском фактору, креатору вијести  који зарад политичких или других интереса, обмањује себе па онда и јавност не навођењем осталих значајних чињеница.

Због хиперинформација којим смо преплављени свакога дана, од изузетног значаја је медијска писменост, која представља вјештину која омогућава појединцу да правилно приступи, анализира и оцијени медијске садржаје.

Увијек кад гледамо неки медијски садржај или га читамо, требамо имати на уму ко га је креирао, садржај те поруке, и која је њена сврха. Ако већ читамо значи да нас је нешто привукло да ми то уочимо. Запитајмо се, будимо публика која је критична, а не која само прихвата и усваја информације онакве какве се пласирају. Осим тога, и када читате неки текст, обратите пажњу да ли је укључена и друга страна, да ли је у питању манипулација. Не заностите се цифрама које прочитате и табелама, истражите. Никад није онако како се чини.

Значи, просјечна плата јесте 910 КМ ако узмемо у обзир високе плате политичара и оних у државним предузећима гдје је све већи број запослених, ако узмемо у обзир да људи свакога дана одлазе, да економска слика није онаква каквом се приказује и да не расте број запослених, расте али само фиктивно. Много је фактора који доприносе оваквој статистичкој слици, али одавно нам је јасно да је она далеко од реалне.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *