Ранко Скакавац: Зависимо од добре воље локалне заједнице, али захваљујући помоћи добрих људи испуњавамо све задатке

О значају Црвеног крста као хуманитарне организације чија је основна мисија да штити живот и здравље људи, да олакшава људску патњу и обезбједи помоћ и поштовање сваком људском бићу, сувишно је говорити. Ова невладина организација, најпознатија свјетска хуманитарна организација, годинама пружа помоћ онима којима је најпотребнија, нарочито у вријеме оружаних сукоба и других ванредних ситуација. Међутим, када је Црвеном крсту потребна помоћ у обављању основних програмских циљева рада, питање је колико локална заједница али и сви остали имају разумијевања.

Највећу заслугу за функционисање Црвеног крста имају волонтери, које се увијек радо одазову и по потреби ангажују и проводе задате циљеве ове хуманитарне организације. “Без финансијских средстава тешко је испунити основне циљеве рада”, каже за наш портал секретар Црвеног крста Источна Илиџа Ранко Скакавац.

У овој држави ништа није системски ријешено, па ни функционисање организација  Црвеног крста, зависимо од добре воље локалне заједнице, да ли ће пребацити одређена средства потребна за рад. Али, не сједимо скрштених руку, сналазимо се на различите начине, још увијек постоје добри људи, тако да све зацртане програмске циљеве и задатке које је  Црвени крст Републике Српске представио општинским организацијама, ми успјешно реализујемо.”

Највећи број волонтера су дјеца школског узраста који се врло радо одазивају свим хуманитарним акцијама и ангажују око прикупљања помоћи социјално угроженим породицама, обиласка старих и изнемоглих, и све друге видове помоћи онима којима је помоћ најпотребнија. “Нажалост, у нашем друштву све их је више.  Свакога дана све већи број људи тражи помоћ Црвеног крста”, истиче Скакавац.

 “Свакодневна наша активност је прикупљање одјеће и обуће онима којима је потребно, између осталог сакупљамо гардеробу и за Јавну установу Завод за женску дјецу и омладину чије услуге користи око 190 дјеце ометена у развоју, овим путем апелујем на све становнике да стару одјећу донесу у Црвени крст а ми ћемо је прослиједити даље.”

Општинска организација Црвени крст Источна Илиџа, годинама успјешно извршава све задате циљеве и може се похвалити добрим резултатима и освојеним пехарима на различитим такмичењима  на којима учествују.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *