Расипништво бившег градоначелника Источног Сарајева Ненада Вуковића- колико је коштао EYOF?

Градска управа Града Источно Сарајево на челу са бившим градоначелником Ненадом Вуковићем за церемонију свечаног затварања Европског зимског омладинског олимпијског фестивала (EYOF) 2019, који је одржан од 10. до 15. фебруара 2019. године, потрошила је чак 330.270 КМ буџетских средстава Града Источно Сарајево.

Имајући у виду да је плаћен кредитним средствима, долазимо до невјероватне суме од 400.000 КМ са каматама за једну церемонију.

Град Источно Сарајево је заједно са Сарајевом 2019. године био домаћин одржавању Европског зимског олимпијског фестивала за младе (EYOF), највећег спортског такимичења за младе након Олимпијских игара 1984.

На подручју два града одржана су бројна спортска надметања, а организацију EYOF-а пратиле су бројне малверзације око утрошених средстава за организацију овог такмичења.

Након што су медији, али и опозициони одборници у Скупштини Града Источно Сарајево недавно објавили да је градска управа на челу са градоначелником Љубишом Ћосићем потрошила око 42.000 КМ за прославу славе Града, Ћосић је одлучио да крене у обрачун са бившим руководством. На званичној страници објавио је податке око утрошка средстава за церемонију и најавио да ће објавити колико је укупно Град Источно Сарајево коштао EYOF, а у међувремену јавности представио документе око појединих ставки које су плаћене новцем грађана Источног Сарајева.

Веома је занимљиво и то да је уговор о организацији церемоније свечаног затварања закључен након проведеног преговарачког поступка без објаве обавјештења, што је најнетранспарентнији облик јавне набавке“, написао је Ћосић на званичној страници.

Између осталог, организација конференције за новинаре плаћена је 6.500 КМ.

Услуге вањског оглашавања 19.820 КМ.

Ангажман два модератора догађаја плаћен је 3.000 КМ.

Ангажман музичких група “Милиграм” и “Ван Гог” коштао је укупно 76.000 КМ.

Aгенцијска провизија 9.900 КМ.

Услуга ватромета у трајању до пет минута плаћена је 14.480 КМ.

Малверзације око трошења буџетских средстава током мандата градоначелника Вуковића нису везане само за EYOF, наиме актуелна в.д. директорица РТВИС Наташа Богдановић- Трифковић на протеклој сједници изнијела је податке око сумњиве куповине ТВ ОСМ која је плаћена око 650 000 КМ. Наиме, подаци показују да је очигледно дошло до сумњивих трансакција, јер је процијењена вриједност предузећа тродупло мања, 43.000 КМ.

На питање нашег новинара зашто не поднесу кривичне пријаве против одговорних, градоначелник Ћосић је рекао да је то популизам и да данас свако може поднијети кривичну пријаву.

Аутор: Сања Васковић

1 thought on “Расипништво бившег градоначелника Источног Сарајева Ненада Вуковића- колико је коштао EYOF?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *