Свечаност затварања Орловаче за посјете током зиме биће одржана сутра

Пећина се зими не посјећује због њене фауне и слијепих мишева који су ту настањени. Они су за то вријеме у хибернацији, тјелесна температура им пада на неколико степени изнад нуле, што их чини осјетљивим.

 На идеју о затварању сезоне дошли су чланови Спелеолошко-еколошког удружења “Орловача” и напомињу да ће чланови удружења посјетиоцима одржати десетоминутна предавања због чега се пећина не посјећује зими, односно због фауне и слијепих мишева који су ту настањени а који су за то вријеме у хибернацији. Било какво узнемиравање довело би до колапса и не би могли да преживе. преноси Срна.

Пећину, која се налази код Сумболовца, на путу према Мокром, и спада у најљепше у БиХ, посјетио је велики број дјеце школског узраста, те становници Сарајева, као и туристи из Русије, Пољске, Мађарске, Њемачке и Аустрије.

Орловача је удаљена од Пала десет, а од Сарајева 15 километара. Са својим сталактитима, сталагмитима и хактитима, ријетким украсима обликованим хемијским и механичким дјеловањем воде, спада у најљепше у БиХ.

Ова пећина је изванредан спелеолошки објекат у којем је прије 16.000 година живио пећински медвјед, далеки предак мрког. Кости пећинског медвједа пронађене су 400 метара од улаза у Орловачу.

Орловача је и станиште најугроженије групе сисара у Европи – слијепог миша.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *