Пет. дец 9th, 2022

Сензорна соба у Рогатици почела са радом

Сензорна соба је просторија опремљена различитим елементима који потпомажу стимулацију чула слуха, вида, додира и мириса. То је мјесто гдје особе са поремећајем сензорне интеграције могу да истраже и развију своје сензорне вјештине, али и релаксирају се, ослободе стреса и напетости. Терапија подсјећа на игру, међутим свака активност је пажљиво осмишљена и усмјерена ка постизању самоорганизације дјетета. Управо једна таква просторија данас је отворена у Рогатици, у склопу Дома здравља “Др Зоран Митровић”.

Ова сензорна соба намијењена је члановима Удружења за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама “Растимо срећно”. Њена вриједност је скоро 58.000 КМ, а средства су обезбиједили Швајцарска агенција за развој и сарадњу, посредством Развојног програма Уједињених нација (УНДП), и Општина Рогатица.

“Општина Рогатица је наставила успјешну сарадњу са УНДП-ом и Швајцарском амбасадом путем имплементације овог пројекта. Данас је нажалост све више дјеце са потешкоћама у развоју којима је потребна оваква помоћ. Ми смо препознали њихове потребе те смо стога кандидовали управо овај пројекат Швајцарској амбасади путем кога ће се унаприједити квалитет живота дјеце са потешкоћама у развоју”, изјавио је начелник општине Рогатица Милорад Јагодић.

Директор Дома здравља др Синиша Миљешић нагласио је да му је част што је Дом здравља дио овог пројектаа и додао да је њихова установа обезбиједила простор за смјештај опреме и стручни кадар који ће радити на овој најсавременијој опреми.

Овакве просторије још увијек су ријеткост и постоје у само неколико градова БиХ. У удружењу “Растимо срећно” истичу како ће опремање овакве просторије бити од великог значаја и за чланове, али и за стручно особље.

Боравак у сензорној соби дјеци пружа могућност да развију сензорне вјештине које ће им бити потребне за каснији живот. Стимулишућа и смирујућа атмосфера омогућава им побољшање координације, помаже да унаприједе способност говора, дјелује релаксирајуће на дјецу која су стално у покрету, а усмјерава пажњу неактивне дјеце. Истраживања су показала да је овај облик терапије нарочито користан за дјецу са оштећеним чулом слуха, слијепу, а највише за аутистичну дјецу.

Извор: Рогатица.ба

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *