“Трка кандидата”- умјесто за позиције политичари се такмиче у хуманости

“Трка кандидата”  специфичан је хуманитарни догађај чији су актери политички субјекти који су били кандидати на локалним изборима у Бањој Луци.

Политичари у Бањалуци након трке за освајање гласова такмичиће се у хуманости и добрим дјелима која у вријеме празника имају посебан смисао.  Новчана средства које се скупе котизацијом коју уплаћују политичари за учешће у трци утрошиће се да би се обезбједила божићна трпеза  грађанима Бање Луке који су социјално угрожени, односно “Мозаику пријатељства” и као дио хуманитарне акције РК “Калуђер”. Циљ је послати поруку грађанима да политичари могу и треба да се уједине ради заједничког циља.

 “Идеја за овакав догађај јавила се још у предизборној кампањи, док смо сви били зартрпани биографијама кандидата, већина их је била испуњена епитетима хуманитараца, добровољних даваоца крви и слично. Идеја је била да након завршених избора и предизборне кампање, након што су резултати званично потврђени од стране ЦИК-а крене једна нова трка кандидата, она гдје нема губитника и побједника, опозиције и позиције, него само кандидата “тркача” и сви су побједници“, изјавио је за СПИН Инфо Милош Лолић, идејни креатор и организатор хуманитарне акције “Трка за кандидате”. 

Уплата трке је симболичних 10 КМ, што свакако не ограничава политичаре да у хуманитарне сврхе донирају суму новца по њиховој жељи. Уплатом новчане котизације аутоматски се добија захвалница, а слањем “скриншота” (слике екрана) било које апликације за трчање њихов резултат једног претрчаног километра биће рангиран на листи, гдје ће троје најбржих добити посебне награде. Лолић истиче да није задовољан бројем до сада пријављених учесника, тренутно их је око 50- ак, што је око 10% кандидата пријављених за локалне изборе 2020. у Бањој Луци.

“ Политички “противници” су често противници који имају сличне циљеве, само су методе којим долазе до циља различите, па ту нема много разлика, зато те разлике трабају да се превазиђу, јер самим тим се народу шаље једна гласна порука, да када је ријеч о општем добру разлике и его се могу превазићи! Сматрам да је

Милош Лолић/приватни архив

сарадња итекако могућа, али такође сматрам да се та сарадња нажолост јавља само у неким кризним и тешким тренуцима…  Политички терен је перфектно мјесто за слање порука о могућности сарадње, јер као у свему уз компромисе и налажење заједничког језика много тога се у политичкој сарадњи може урадити, па макар то било и нешто једноставно попут ове хуманитарне акције”, додаје Лолић.

Да ли политичари барем у хуманитарним акцијама могу показати јединство и слогу, који би се касније пренијели на политички терен и радили за опште добро свих грађана показаће и ова хуманитарна акција. План је да трка постане традиционална, да се одржава сваке двије године, након избора.

“Приликом покретања  акције ми смо позвали људе широм Републике Српске да слично покрену и у својим градовима, али тренутно нисмо примјетили да је неко нешто слично покренуо… Надамо се да ће након општих избора 2022 године, ова акција бити са још више учесника, те да ћемо направити својеврсни бренд на нивоу Републике Српске, гдје ће сва политичка елита учествовати! Желимо да организујемо што више догађаја гдје ће нам главни ‘протагонисти’ бити управо политичари, гдје ће исти добити прилику да буду са народом и након избора, и гдје ће моћи оправдати своја предизборна обећања и програме.”, закључује организатор трке.

 Надамо се да ће у 2022. постојати сви услови да се организује права трка гдје ће сви учесници (политичари) кренути са старта и заједно трчати до циља!

Погледајте који су се кандидати пријавили за “Тру кандидата” до 30.12.2020.

Аутор: Сања Васковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *