21/02/2024

Централно спомен обиљежје на тргу “Србија”- успомена на егзодус сарајевских Срба

Побједничко идејно рјешење за изглед спомен обиљежја на будућем тргу “Србија” у општини Источно Ново Сарајево везан је за егзодус сарајевских Срба, који носе једно велико бреме и који су заслужни за стварање града и опстанка Републике Српске. У опису споменика, предложена је изградња статуе које ће представљати породицу која се зауставила баш на овом тлу, овдје спустила своје тешке кофере и послије Дејтона гради свој дом на територији данашње општине Источно Ново Сарајево.

Општинска управа општине Источно Ново 08. октобра 2019. године позвала је све грађане да се пријаве, те дају свој приједлог за избор идејног рјешење Централног споменика на тргу Републике Србије, за шта је издвојен наградни фонд од 900 КМ.

Одабрани приједлог за идејно рјешење послужиће као стручна подлога за избор идејног, а потом и главног пројекта Централног споменика. Приједлог идејног рјешења Централног споменика требао би да асоцира на историјску личност или догађај, да представља заслуженог појединца или групу појединаца из наше даље или ближе прошлости, асоцира на српски народ као колективитет на овим просторима и све оно што представља идентитет Срба у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *