Једноумље- предворје безумља

Пише: Данијел Михић

Књига Џорџа Орвела „1984“ у којој свједочимо дистопијском углу посматрања људске судбине, све брже и све јасније и извјесније, постаје пророчка књига. 

Потпуна деградација људске личности, друштвени пакао у којем сви желе само мало старе нормалности и само да не буду третрирани као штакори, ауторитативна наднационална организација која мало ратује са једнима, мало са другима, која приказује ствари кроз ружичасту пропаганду, која једина доноси непогрешиве одлуке док надгледа сваки корак становништва до бизарних детаља, тражећи преостале бистре храбре и ведре главе које нису загађене лажима, мржњом, побједничким иживљавањем и наравно страхом етикетирајући их и третирајући као издајнике. 

Страх на хиљаду начина, на сваком ћошку и у свакој пори друштва и појединца. Потпуна контрола свега у вјечно ванредном стању, а што је стање теже Партија је све бруталнија, безгрешнија, обрачунавајући се не само са живом особом него и самим поменом на њу.

Историја се прекраја на дневној бази у нарочитим министарствима, у дословно фабрикама за фризирање и препакивање чињеница, док се оне раније и погрешне нетрагом уништавају. До јуче огорчени непријатељи данас су вјечни пријатељи и обратно, све пролази само је Велики Брат вјечан, непогрешив и непобједив. Он даје и узима љубав, те ако га неко не воли тај пролази кроз третман да свог „ослобођења од заблуда“. 

Велики Брат користи и Великог издајника, он му служи да упеца слободољубиве, он му је писао и програм наизглед слободарски и даје лажну наду у покрет опирања глобалној тортури. 

Народ Великог Брата обожава, прашта му и заборавља све преступе, ако је некада и насилан то је сигурно за опште добро против издајника и боље бити престрављен од страха и једноуман уз Партију која све види, све лује и све може него се неопрезно наћи на третману заљубљивања у Великог Брата.

Нови Велики Брат када дође, стари постаје највећи злочинац и кривац за све што нам се дешавало и што нам се дешава, сада се нови успиње на престо безгрешности, патриотизма, доброчинства а лаје се и уједа свако ко и помисли да коментарише грешке новог Великог Брата по старом калупу и матрици.

Први корак до слободе је увидјети манипулацију, други корак је одбити узимати дневну порцију мржње, страха и бесмислица са циљем да се појединац убиједи да никаква промјена није могућа, да је то против општег добра, да је то рад за Великог Издајника и трећи корак је проговорити о свему томе.

Наредни корак је свакако прочитати Орвелову „1984“ и из ње извући значајне поуке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *