ЈУ “Воде Српске”- пропали пројекат уређења Жељезнице и године игнорисања упозорења о поплавама

Обилне падавине у новембру 2021. године изазвале су поплаве широм Републике Српске. Најкритичније је овог пута било у општинама источног дијела Српске, а само у општини Источна Илиџа, штета узрокавана поплавом процијењена је на преко 3,5 милиона КМ.

Пропали пројекат

Набујала ријека Жељезница у новембру 2021. у Војковићима пријетила је да уруши бензинску пумпу на обали ријеке, али и мост у близини. Да је надлежно предузеће ЈУ “Воде Српске” још 2013. године реализовало пројекат регулације ријеке Жељезнице који је уврштен је у пројекат ,,хитне помоћиˮ заштите од поплава у Републици Српској, штете би биле вишеструко мање. Исти се требао финансирати средствима Европске инвестиционе банке.

Иако је општина Источна Илиџа извршила преузете обавезе, експропријацију земљишта од моста ,,Ратко Мочевићˮ до улице Срђана Кнежевића у дужини од 1020 m, чиме су се стекли услови за издавање локацијских услова и грађевинске дозволе у складу са главним Пројектом, до санирања и уређења корита ријеке никада није дошло.

Тендер је расписан у јуну 2013. године, а као најповољнија изабрана је понуда предузећа „РАДИС“ д.о.о. Источно Сарајево. Међутим, на одлуку су приговоре доставила два понуђача- Грађевинско Предузеће „Пут“ Источно Сарајево и д.о.о. „Мибрал“ Сарајево. Приговори су се односили на методологију исказивања укупне вриједности понуда и на начин обавјештавања о најповољнијој понуди. Предузеће “Мибрал” приговор је упутило и Европској инвестиционој банци (ЕИБ).

Не чекајући одговор ЕИБ-а ЈУ “Воде Српске” је на своју руку закључило уговор са изабраним предузећем. Из ресорног министарства Владе Републике Српске на чијем челу је тада био министар Стево Мирјанић наводе да: “ЕИБ – одјељење за жалбе је 7.04 2014. године доставило одговор да ће доставити своје изјашњење по предметној Жалби најкасније до 25. априла 2014. године, што се није догодило. Јавна Установа „Воде Српске“ је закључила уговор о ‘Санацији рушевне обале ријеке Жељезнице’ на подручју општине Источна Илиџа са предузећем д.о.о. ‘Радис’ Источно Сарајево , 16.06.2014. године”.

Пар мјесеци касније ЕИБ је донио одлуку да се „Санација рушевне обале ријеке Жељезнице“ не финансира из кредитних средстава ЕИБ-а, а радови су обустављени. Општини и грађанима само штуро објашњење од “Вода Српске”.

Игнорисање захтјева за санацијом обале ријеке Жељезнице

Без обзира на пропали пројекат, из општине Источна Илиџа су поново 2018. упозоравали на хитност санације обале ријеке Жељезнице. Увидом на терену утврђено је да је дошло до еродирања обале, одношења пољопривредног земљишта и угрожавања приступног пута до дијела насеља Војковићи (Шешлије). Како не би дошло до већих посљедица начелник општине Источна Илиџа упутио је обавјештење ЈУ ,, Воде Српске ˮ за предузимањем хитних мјера за превентивно одржавање ријеке Жељезнице како би се спријечило даље урушавање обале. Правовремене реакције “Вода Српске” није било.

Поново 2019. падавине су проузроковале раст водотока ријеке Жељезнице, због чега је дошло до урушавања обале код Крупца и директне угрожености саобраћајнице Друге сарајевске бригаде и објекта ,, Аризона ˮ због чега је Општина на сопствену одговорност приступила хитном рјешавању проблема у циљу заштите инфраструктуре и објеката. 

Умјесто преузимања одговорности и конкретног рјешења ЈУ “Воде Српске” доносе Рјешење којим је наложено уклањање обалоутврде од армиранобетонских блокова из корита ријеке Жељезнице, а начелнику општине као одговорном лицу стигла је казна у висини од 5 000 КМ.

“Општина Источна Илиџа упутила је 12.03.2021. године ЈУ ‘Воде Српске’ о стању објеката и баријера на водотоцима у општини Источна Илиџа везану за мост ,Ратко Мочевић’ на ријеци Жељезници. У информацији је наведено да се код моста ријеке Жељезнице продубило корито, да долази до еродирања обале као и да долази до испливавања шипова моста, чиме је смањен протицајни профил и угрожена стабилност моста. Тим поводом смо навели да је потребно уређење корита ријеке Жељезнице у зони моста у дужини од 200 м, а све у складу са урађеним пројектом од стране ЈУ ,,Воде Српскеˮ, наводи се у Информацији о поплавама из општине Источна Илиџа.

Посљедњи допис прије елементарне непогоде упућен ЈУ ,, Воде Српскеˮ односио се на захтјев за издавање водних смјерница.

          фото: Журнал

Само трошкови који су настали од 08.11.2021. године до 19.11.2021. односно престанка ванредне ситуације, коштали су грађане Источне Илиџе преко 50.000,00 КМ.

Зашто предузеће “Воде Српске” годинама игнорише упозорења из општине о хитности санације дијела обале ријеке Жељезнице питали смо и надлежне, односно директора ЈУ “Воде Српске” Мирослав Миловановића међутим, одговор није стигао.

Због хитности набавке посао”Јокић инвест-у” доо Зворник

Након увиђања штете од поплава коначно је реаговала и Влада РС која је задужила “Воде Српске” да распишу хитну набавку за санацију корита ријеке Жељезнице. Уговор је додијељен предузећу “Јокић инвест “доо Зворник. Због хитности посла, уговорни орган, односно “Воде Српске” преговарали су само са једним предузећем.

Занимљиво је да је са почетних милион марака, вриједност радова измијењеним Закључком повећана на 1. 300 000,00 КМ. “Јокић инвест” доо из Зворника не гради први пут на подручју Источног Сарајева, а уговори су долазили углавном од општине Источно Ново Сарајево гдје је ова фирма била ангажована за извођење радова на изградњи спортске дворане у центру општине. Спортска дворана грађане је коштала 2018. године 3.413.352 КМ, друга фаза изградње 2019. коштала је још 3 милиона, а додатни радови исте године плаћени су још 641.453 КМ.

Уговор са Фирмом “Јокић инвест” доо потписан је 14.12.2021. године, а рок за реализацију пројекта хитне интервенције на ријеци Жељезници је 67 календарских дана.

Аутор: Сања Васковић

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *