Џаба ти је то

Пише: Данијел Михић

Џаба ти је то“, „Што бих ја био будала“ и „Можда ћу имати проблем“, несвето је тројство песимистичне стварности и троглави чекић који лупа по глави свакога ко овдје покушава да нешто промјени на боље.

Старије генерације тако, не само да су дозволиле да се овдје укоријени свако зло и неправилност, него за њега и даље раде тако што не пружају подршку младим људима који су жељни промјена и који изгарају док се сами не угасе или не напусте ове просторе.

Иза тога стоји и наша колектвна гордост, због које средина гуши свијетле појединце који их својим ангажманом посредно оптужују за свеопшти морални, идејни и духовни пад те ваљање у блату кукњаве и цинизма.

Џаба ти је то, рекао сам му-јој ја“, као да је хронични песимизам некаква нарочита мудрост, но ако особа успије да нешто промијени у свом животу на боље, онда креће заједљивост типа: „Он/она је увијек знао/ла увалити негдје дупе“. Дакле од надобудног „Џаба ти је то“, до пакосних и приземних коментара дијели их само епилог борбе онога што се бори.

Ко си ти да дираш у наше пресвето незнање, то ми гајимо од памтивијека, не смијемо издати непросвећене али зато посвећене претке?! Кукњава је једино општеприхваћена, све друго је обесвећење смисла живота као узалудне патње, пресвете неправде, за коју је крив неко други, локални или свјетски политичар, криминалац, комуњара, екумењара, пет вијекова Турци и слично.

А ми, ми смо савршени, небески народ, зачетник цијеле цивилизације, сви народи свијета нама дугују и зато нас свијет мрзи и жели наше ишчезнуће! Све смо схватили, не треба нам нека школа, знање је за надобудне шмокљане, потенцијалне пробосанске преливоде и новоунијате, ми смо природно надарени да презремо циљеве свјетске политике и да увалимо у катран и перје све оне које не дијеле са нама наше заблуде и лупетања. 

Онај ко се бори да нешто овдје успије у свом животу, а поготово ако је толико дрзак и безобразан да добро доноси још некоме, нека добро размисли шта га чека ако његова борба почне да даје резултате, бисере нека крије од бијесног крда свиња као учи у глави!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *