Sa privatnim fakultetima na čelo državnih preduzeća

Predstavnici stranaka vladajuće koalicije odbili su prijedlog generalnog sekretara SNSD-a Luke Petrovića da kriterijum za imenovanje direktora javnih preduzeća i ustanova bude posjedovanje diplome državnog fakulteta, otkriva CAPITAL.

 

Zamjenik predsjednika Demosa Spomenka Stevanović koja je predstavljala svoju stranku na ovom sastanku kratko je potvrdila za CAPITAL da su svi osim nje i genseka SNSD-a bili protiv toga da kriterijum za imenovanje direktora bude diploma državnog fakulteta.

„Samo Luka i ja smo bili za to. Svi ostali su bili protiv“, potvrdila nam je kratko Stevanovićeva u SMS poruci.

Naš izvor sa sastanka kaže da predstavnici ostalih stranaka vladajuće koalicije nisu podržali taj prijedlog zato što većina kadrova tih stranaka koja treba da zasjedne u fotelje direktora javnih preduzeća posjeduje diplome privatnih fakulteta.

On kaže da je na sastanku dogovorena raspodjela dijela funkcija, ističući da je bez dvije direktorske fotelje ostao Demos.

„Demosov Slobodan Stanarević biće razriješen sa mjesta v.d. direktora „Autoputeva RS“ i na tu funkciju će biti imenovan donedavni ministar saobraćaja i veza i kadar SNSD-a Nedeljko Ćorić o čijoj diplomi sa privatnog fakulteta je nedavno brujala javnost“, kaže naš izvor.

Dodikov princip

Lider SNSD-a Milorad Dodik na današnjoj konferenciji za novinare pokazao je neprincipijelnost kada je riječ o kadrovskim pitanjima.

Na pitanje kako Dado Dogan i Dragoslav Kabić ne mogu biti ministri zato što su osuđivani na zatvorsku kaznu, a Petar Đokić može, Dodik je rekao da unutar koalicije važi pravilo da se jedni drugim ne miješaju u kadrovska pitanja. Međutim, zaboravio je da kaže da je upravo on prvi zatražio razrješenje kadra SP-a Dade Dogana sa ministarske funkcije.

On ističe da je dogovoreno i da dosadašnjeg direktora RiTE Ugljevik i novoizabranog poslanika Demosa u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Čedomira Stojanovića zamijeni nesuđeni ministar privrede i preduzetništva i generalni sekretar NPS-a Diko Cvjetinović.

„Cvjetinović je zvanje diplomiranog menadžera stekao na Fakultetu za poslovno industrijski menadžment iz Kruševca. Ta visoko obrazovna ustanova je 2011. godine promijenila sjedište i iz Kruševca se preselila u beogradsku prigradsku opštinu Mladenovac. Cvjetinović je fakultet upisao školske 2007/2008 godine, a završio 2012. sa prosjekom 6,5 i zato je razumljivo zbog čega je bio protiv toga da diploma državnog fakulteta bude kriterijum za imenovanje za direktora javnog preduzeća, u njegovom slučaju RiTE Ugljevik“, objašnjava naš izvor.

On podsjeća i da je Demosov Slađan Jović koji je zvanje mastera ekonomije stekao na privatnom fakultetu prošle sedmice preuzeo dužnost generalnog direktora Željeznica RS.

„Prilikom tog imenovanje iz Demosa nisu insistirali na diplomi državnog fakulteta, a ove sedmice im je to zasmetalo. Ali to nije jedina nedosljednost u vladajućoj koaliciji“, kaže naš izvor.

On dodaje da većina direktora javnih preduzeća i ustanova posjeduje diplome privatnih fakulteta, ističući da to nije samo po sebi sporno, ali da je problem što je veliki broj diploma sa fakulteta jako sumnjive reputacije.

 

IZVOR: Capital/D.Momić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *