11. Revija ruskog filma na Palama

11. Rеvija ruskog filma održaćе sе u pеriodu od 9. do 13. dеcеmbra 2019. godinе u Amfitеatru Filozofskog fakultеta Palе. Organizatori Rеvijе ruskog filma su Ambasada Ruskе Fеdеracijе u Bosni i Hеrcеgovini i Filozofski fakultеt Palе.

 Projekcijom filma “Pop” autora Vladimira Hotinjenka, koji je snimljen prema istinitoj priči iz perioda Velikog otadžbinskog rata, večeras je na Filozofskom fakultetu u Palama otvorena Jedanaesta revija ruskog filma.

Treći sekretar Ambasade Rusije u BiH Lilija Sabirova rekla je novinarima da će tokom pet dana biti prikazana izuzetna dostignuća ruske kinematografije, te da duže vremena imaju dobre odnose sa Filozofskim fakultetom u Palama gdje se proučava ruski jezik.

Ona je navela da su u ovu visokoškolsku ustanovu više puta dolazile delegacije ruskih univerziteta, i da tu radi profesor Ilja Tjapkov iz nevladine organizacije “Ruska humanitarna misija”.

Današnji događaj je još jedna potvrda postojeće plodotvorne saradnje. Namjeravamo da i dalje organizujemo kulturne i edukativne manifestacije u gradovima Republike Srpske. Festivalska nedjelja predstavlja krasna djela savremene ruske kinomatografije i klasike, a od posebnog značaja je film `Pop`, koji otvara filmski festival“, istakla je Sabirova, dodajući da će biti predstavljeni i filmovi o modernom životu u Rusiji, o sportu i drugom.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović kaže da im je drago što je Filozofski fakultet po 11. put domaćin Revije ruskog filma.

Prema njegovim riječima, prethodnih godina jedan od organizatora bio je Željko Stojanović zajedno sa Ambasadom Rusije u BiH, a ove godine organizaciju je preuzeo Centar za ruske studije koji je osnovan prošle godine na ovom fakultetu, a koji nastavlja niz uspješnih aktivnosti koje nisu vezane samo za istraživanje i izučavanje ruskog jezika već i ruske istorije, kulture i umjetnosti.

Mastilović je naveo da na ovaj način Filozofski fakultet produbljuje odličnu saradnju ne samo sa Ambasadom Rusije u BiH nego i sa univerzitetima iz Ruske Federacije, i da su potpisali saradnju sa još dva univerziteta iz Moskve.

Izuzetnu saradnju imamo sa Ruskom humanitarnom misijom na Balkanu čije je sjedište u Beogradu, a čija pomoć i podrška Filozofskom fakultetu i katedri za rusistiku i Centru za ruske studije je dragocjena. Zahvaljujući njima, mi sada imamo i stalnog lektora ruskog jezika na fakultetu“, naglasio je Mastilović.

Mastilović podsjeća da su ove godine pokrenuli i novi studijski program za ruski jezik i međunarodne odnose koji je prepoznat i od Vlade Ruske Federacije, tako da im je drago što saradnja sa Ruskim univerzitetima ide uzlaznom putanjom.

Na repertoaru revije nalazi se pet filmova, a film “Pop” prikazan je večeras.

Tokom Revije gledaoci će sutra i srijedu, 10. i 11. decembra, moći da pogledaju filmove “Dnevnik njegove žene” koji govori o životu ruskog književnika Ivana Bunjina, te “Ostrvo”, izuzetno ostvarenje Pavla Lungina.

U četvrtak, 12. decembra, biće prikazan film Nikite Mihalkova “Sunčanica”, snimljen prema motivima djela Ivana Bunjina, a u srijedu, 13. decembra, film Romana Prigunova “Bezdušni”.

Svi filmovi biće prikazani u amfiteatru fakulteta od 19.00 časova.

Revija ruskog filma do sada je više puta održana u Mostaru, Sarajevu, Bileći, Nevesinju, Bijeljini, Brčkom, Prijedoru, Kotor Varošu, Banjaluci, Foči, Zvorniku, Vlasenici, Rogatici, kao i u Srbiji i Crnoj Gori.

Revija ruskog filma, koju su organizovali Ambasada Ruske Federacije u BiH i Filozofski fakultet Pale, trajaće do petka, 13. decembra. 

IZVOR :/SRNA/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *