Пет. дец 8th, 2023

Foča: Privatna kompanija uzima tone šljunka uz saglasnost opštine

U septembru 2020. godine opština Foča i privatna kompanija “Nešković” d.o.o. potpisali su sporazum kojim se pomenuta kompanija obavezuje da će očistiti ostatke ispod mostova urušenih  usljed NATO bombardovanja 1995. godine. 

Nešto kasnije potpisan je i aneks ugovora o čišćenju ušća Drine u Ćehotinu. 

Pomenuti dokumenti, u kojim nije naznačeno do kada traju radovi, poslužili su kao odobrenje privatnoj kompaniji da protekle dvije godine uzme tone šljunka pod izgovorom da čisti ostatke starog mosta. 

Ista kompanija takođe je bespravno pravila pristupne puteve ispod mostova i posjekla par kubika šume.

 

Opština Foča dala je saglasnost da cjelokupan materijal “Nešković” d.o.o. iskoristi za svoje potrebe, ne precizirajući količinu materijala, vrijednost i da li je neko uopšte radio procjene radova ugovorenih sporazumom.

 

S obzirom da su vodotokovi u nadležnosti Javne ustanove “Vode Srpske” zanimljivo je da je opština Foča saglasnost za izvođenje radova, odnosno uklanjanje ostataka mosta dobila tek sljedeće godine, 30.08.2021. iako su radovi bili uveliko u toku.

 

Na naše pitanje o dopisima opštine kojim je obavještavala nadležnu ustanovu o toku radova, kontrolama i slično od JU “Vode Srpske” nismo dobili konkretan odgovor. Zanimljivo je i to da je opština Foča kojom rukovodi kadar SNSD-a, kao i “Vodama Srpske” dobio saglasnost za izvođenje radova dok je ista javna ustanova 2019. godine SDS-ovog načelnika opštine Istočna ilidža kao odgovorno lice kaznila sa 5 000 KM zbog toga što je na sopstvenu odgovornost pokušao spriječiti poplave na rijeci Željeznici stavljanjem obaloutvrde od armiranobetonskih blokova.

 

 

Pošto još uvijek, dvije godine nakon potpisivanja sporazuma, kompanija “Nešković” nije očistila korito rijeke Drine, a uzela je tone šljunka, na lokalnoj skupštini klub SDS-a predložio je da načelnik opštine Milan Vukadinović i njegovi saradnici izrade aneks ugovora u kojem bi bio naveden rok do kada treba da se očisti korito rijeke Drine, ali to iz nekog razloga opštinsko rukovodstvo neće da uradi.

 

“Napominjem da se godinama uzima šljunak iz korita rijeke Drine, a naknada u budžet opštine je nula maraka. Takođe se godinama uništavaju obale rijeke Drine i sječe šuma pored obala, jer se prave pristupni putevi da bi se izvlačio šljunak, opština nikad nije podnijela krivičnu prijavu protiv kompanija koje to rade”, kaže za SPIN Info odbornik SDS-a u SO Foča Ognjen Bodiroga izrazivši sumnju da je kompanija “Nešković” d.o.o. pomogla rukovodstvu SNSD-a u kampanji za lokalne izbore 2020. te da je  na taj način, odnosno za taj interes, sporazum i sklopljen.

 

Poslali smo upit i opštini Foča da bismo saznali zbog čega se godinama dopušta izvlačenje šljunka privatnoj kompaniji, zašt je sporazum sačinjen bez roka, koja je vrijednost radova i slično, a dobili smo odgovor da će na naš zahtjev o slobodi pristupu informacijama odgovoriti kada pošaljemo uvjerenje o registraciji da smo pravno lice, što je apsurdno izbjegavanje dostavljanja informacija s obzirom da član 4. Zakona o slobodi pristupu informacijama navodi da: “”Svako fizičko i pravno lice imaju pravo pristupa informacijama koje su pod kontrolom javnog organa, a svaki javni organ ima odgovarajuću obavezu da objavi takve informacije”. 

 

Odgovor kabineta načelnika opštine Foča

 

Bez obzira na naše pokušaje, kabinet aktuelnog načelnika opštine Foča Milana Vukadinovića ignorisao je pravo građana na relevantne informacije, stoga se postavlja pitanje u čijem interesu radi načelnik, ali i aktuelna skupštinaska većina, u interesu privatnih kompanija, stranke ili interesu građana Foče koji ih plaćaju, a koji od pomenutog sporazuma nemaju nikakve koristi osim potencijalnog uništavanja životne sredine i nelegalnog sticanja dobiti privatne kompanije.

Autor: Sanja Vasković

1 thought on “Foča: Privatna kompanija uzima tone šljunka uz saglasnost opštine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *