Najučestalija nepravilnost- preuranjena izborna kampanja u BiH

U predizbornom procesu do sada je zabilježena ukupno 191 izborna nepravilnost. Najveći broj nepravilnosti odnosi se na preuranjenu izbornu kampanju u vrijeme kada je to zakonom zabranjeno, saopštili su iz Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” koja zajedno sa 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa posmatra predizborni period u BiH.

 

Do sada je Koalicija “Pod lupom” uputila prijave za 17 političkih subjekata ili kandidata političkih subjekata Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

 

“Neophodno je skrenuti pažnju i da postoje slučajevi preuranjene izborne kampanje koji su široko rasprostranjeni, ali koje nije moguće sankcionisati usljed sive zone koja postoji u Izbornom zakonu BiH u kojem je navedeno da je preuranjena izborna kampanja, ona koja je plaćena, čime politički subjekti, imaju mogućnost raditi veliki broj aktivnosti koji jesu promocija, ali koje se ne mogu tretirati trenutnim zakonom”, navodi se u saopštenju Koalicije.

 

Sljedeća najučestalija izborna nepravilnost odnosi se zloupotrebu javnih resursa i zloupotrebu funkcija, najčešće kroz intenziviranje javnih radova i učešće javnih službenika u kampanji političkih subjekata. Ukupno su zabilježena 24 ovakva slučaja, od kojih se 20 odnosi na zloupotrebe javnih resursa u 18 opština i gradova i 4 slučaja na rad službenika u kampanji u četiri opštine i grada.

 

Ostali slučajevi zabilježenih izbornih nepravilnosti odnose se na: dva slučaja neprimjerenog govora ka oponentskim strankama u Banjoj Luci i Starom Gradu Sarajevu, dva slučaja pristrasnog izvještavanja medija u Starom Gradu Sarajevo i Bratuncu, jedan slučaj neažurnosti biračkog spiska u Ključu, jedan slučaj zloupotrebe ličnih podataka za glasanje iz inostranstva u Bratuncu.

 

U periodu od 25. 07.  do 07. 08. lokalne izborne komisije su održale ukupno 190 sjednica. Zabrinjava podatak da čak 49 lokalnih izbornih komisija ne održavaju redovne sedmične sjednice. Iz Koalicije “Pod lupom” su naveli kako posmatrači/ice još uvijek ne mogu stupiti u komunikaciju sa određenim brojem lokalnih izbornih komisija, te da nemaju uvid da li ove izborne komisije rade u skladu sa izbornim pravilima.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *