sri. okt 28th, 2020

Gradski Agrarni fond nema obavezu da svojim radom opravda uložena sredstva?

Skupština grada Istočno Sarajevo u aprilu 2019. godine donijela je odluku o osnivanju Agrarnog fonda grada, s ciljem unapređenja poljoprivrede i ruralnog razvoja. Fond finansira grad Istočno Sarajevo i za ovu godinu za njegov rad je predviđeno 100.000 KM, a dodatna sredstva obezbjedila bi se apliciranjem za određene projekte. Međutim, stručne rasprave i analize potreba prije osnivanja Fonda nije bilo, a sredstva koja se dodjeljuju su nepovratna, što znači da fond nema nikakvu obavezu da svojim radom opravda izdvojena novčana sredstva, a radi se o javnom novcu, novcu svih građana. Iz gradskog rukovodstva, prilikom osnivanja fonda, rečeno je da Grad ima ozbiljne namjere kada je riječ o funkcionisanju Agrarnog fonda. Što znači da trebamo vjerovati na riječ, pa nije valjda da će Grad uništiti fond koji je sam osnovao, neće, kao što nije ni preduzeće RTV Istočno Sarajevo, koje više ne postoji.


Vršilac dužnosti direktora Agrarnog fonda Ivana Novaković održala je sastanak sa predstavnicima Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, razmijenila mišljenja i prijedloge sa predstavnicima Agrarnog fonda Trebinja,  održala sastanak sa rukovodiocem područne jedinice Sokolac – Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na kome je bilo riječi o formiranju baze podataka u agroprehrambenom sektoru, unapređenju prodaje, povećanju obima proizvodnje, poboljšanju kvaliteta proizvoda, udruživanju sredstava, promociji lokalnih brendova, povezivanju sa tržištem i stimulisanju i uključivanju žena i mladih u poljoprivredi.

Svi zadati ciljevi i aktivnosti Agrarnog fonda su za svaku pohvalu međutim do sada, pola godine nakon osnivanja Agrarnog fonda ništa konkretno nije urađeno. U toku je izrada pravilnika da bi se znalo u kom smjeru treba ići. Znači još ne znamo u kojem smjeru trebamo ići. Tek od sljedeće godine očekuje se da će poljoprivredni proizvođači direktno imati koristi od Agrarnog fonda, a tada će Grad Istočno Sarajevo morati obezbjediti novih 100 000 KM našeg novca.

U Bosni i Hercegovini odgovornost prema javnom novcu, njegovoj preraspodjeli i efikasnom trošenju skoro da ne postoji. Situacija je slična na svim nivoima vlasti, u svim opštinama, kantonima, entitetima.

1 thought on “Gradski Agrarni fond nema obavezu da svojim radom opravda uložena sredstva?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *