NAŠ STAV: I. Sarajevo- sporazumi i najavljeni projekti još uvijek bez konkretnih rezultata

U Bosni i Hercegovini ne postoji adekvatna odgovornost prema javnom novcu, njegovoj preraspodjeli i efikasnom trošenju. Situacija je slična na svim nivoima vlasti, u svim opštinama, kantonima, entitetima.

Skupština grada Istočno Sarajevo u aprilu 2019. godine donijela je odluku o osnivanju Agrarnog fonda grada, s ciljem unapređenja poljoprivrede i ruralnog razvoja. Fond finansira grad Istočno Sarajevo i za prošlu godinu za njegov rad je predviđeno 100.000 KM, a dodatna sredstva obezbjedila bi se apliciranjem za određene projekte. Međutim, stručne rasprave i analize potreba prije osnivanja Fonda nije bilo, a sredstva koja se dodjeljuju su nepovratna, što znači da Fond nema nikakvu obavezu da svojim radom opravda izdvojena novčana sredstva, a radi se o javnom novcu, novcu svih građana. Iz gradskog rukovodstva, prilikom osnivanja fonda, rečeno je da Grad ima ozbiljne namjere kada je riječ o funkcionisanju Agrarnog fonda. Što znači da trebamo vjerovati na riječ.

SPIN INFO je pisao o tome, navodeći i “opravdanja” nadležnih da se”tek od sljedeće godine (2020.) očekuje da će poljoprivredni proizvođači direktno imati koristi od Agrarnog fonda”.

Da se ništa nije promijenilo i da su aktivnosti ovog Fonda svedene na planove, najavu projekata i potpisivanje sporazuma govori i podatak da su 10. septembra načelnik opštine Marinko Božović i direktorica Agrarnog fonda grada Istočno Sarajevo Ivana Novaković potpisali Sporazum o poslovnoj saradnji između Opštine Istočna Ilidža i Agrarnog fonda.

Ovim dokumentom utvrđena je saradnja koja se odnosi na izradu analize postojećeg stanja poljoprivredne proizvodnje na teritoriji opštine Istočna Ilidža i izradu Strategije razvoja poljoprivrede na teritoriji Istočne Ilidže“, navedeno je na zvaničnoj stranici Opštine.

Možda bi osnovni ciljevi ovog sporazuma, usmjereni na unapređivanje poljoprivredne proizvodnje, kroz analizu postojećeg stanja i iskorištenosti potencijala, a potom kroz realizaciju novih ideja koje će se zajedno kreirati i sprovoditi, prilikom implementacije samog Sporazuma mogli biti implementirani, da ova opština od oktobra prošle godine nema problem funcionisanja lokalnog parlamenta zbog političkog neslaganja između trenutne skupštinske većine predvođene SNSD-om i načelnika Božovića (SDS) koje “koči” skoro sve aktuelne projekte na području ove opštine.

Najznačanije aktivnosti Agrarnog fonda od njegovog osnivanja do danas, navedene na njihovoj zvaničnoj stranici, odnose se jedino na podjelu 180 paketa sadnog materijala poljoprivrednicima sa područja svih šest opština u sastavu Grada Istočno Sarajevo u aprilu ove godine. Kada su u pitanju projekti realizovan je program start- paket za razvoj pčelarstva, te javni poziv za pomoć poljoprivrednim proizvođačima u slučaju štete izazvane virusom korona.

Da li su ovim opravdana uložena sredstva u osnivanje i funkcionisanje ovog Fonda?

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *